MONITOR CULTURAL * on-line

~Antonia Bodea: La cenaclul „Artur Silvestri“ – Medalionul literar „Mircea Tudose-Mircea Cărtărescu“

             Joi, 25 august, a.c., la Cercul Militar din Cluj-Napoca, în Sala Artelor, a avut loc şedinţa lunară a cenaclului literar ”Artur Silvestri “ al Ligii Scriitorilor Români, Filiala Cluj.

            Şedinţa a fost deschisă de profesoara Antonia Bodea preşedinta cenaclului care a anunţa ordinea de zi , după care, aşa cum a intrat în tradiţie, a dat cuvântul scriitorului Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, care a făcut un bilanţ al activităţii acestei organizaţii profesionale, de pe teritoriul ţării şi din diasporă, în luna august.

            A urmat medalionul literarf ”Memoria calendaruluiMircea Tudose şi Mircea Cărtărescu “. În cadrul acestuia Antonia Bodea a vorbit foarte detailat şi cu exemplificări semnificative despre autorul romanului ”Orbitor “.După care Maria Racolţea a susţinut un recital din poezia lui Mircea Cărtărescu.

            În continuare Ionel Andraşoni a vorbit despre poetul Mircea Tudose de la a cărei trecere în eternitate s-au scurs trei ani, rememorând momente din viaţa acestuia.Despre poet şi opera sa  a mai vorbit şi Al.Florin Ţene.

            În cadrul medalionului literar “Viitorul nostru se construieşte cunoscându-ne istoria “ au fost prezentate noile apariţii editoriale coordonate de istoricul col,r.Vasile Tutula, printre acestea enumerându-se “Ocuparea Budapestei- în legătură cu operaţiile militare din Ardeal, 1918-1919. “ şi monografia localităţii “Câmpeni “ de Vasile Bud. Istoricul militar Vasile Tutulea a vorbit foarte documentat despre aceste două cărţi.

            În încheierea şedinţei a fost lansat  “ Dicţionarul  bio-bibliografic al Ligii Scriitorilor“, vol.I. Despre acest amplu dicţionar în format A4 şi având 500 de pagini a vorbit scriitorul Ion Vădan, directorul Editurii DACIAxxi, care a editat această lucrare care, aşa cum scrie în prefaţă Al.Florin Ţene, este un instrument necesar în cunoaşterea activităţii Ligii Scriitorilor dar şi mijloc de evaluare contributivă şi colectivă a tuturor membrilor, un bilanţ necesar şi binevenit.

            Şedinţa s-a bucurat de un real succes din partea numerosului public.

                                                                       Prof. ANTONIA BODEA

Lasă un comentariu