MONITOR CULTURAL * on-line

~Florentin Smarandache: „Bursier“ în Parcul Tehnologic din Rome

          Da, e altă viaţă acum, când locuiesc în Parcul Tehnologic „Griffiss” din oraşul Rome, unde se află şi laboratorul unde studiez: condiţii mai bune şi nu mai fac naveta la Marcy, deci am mai mult timp pentru studiu!

 De la bază aeriană la Parc Tehnologic!

           De fapt, zona din oraşul Rome, statul federal New York, în care se află Hotelul „Independence Hall”, pe Geiger Road nr. 66, a fost până în anul 1995 o bază militară: Air Force Base Griffiss (prescurtat, AFB Griffiss – Baza Aeriană „Griffiss”). Purta numele lt. col Townsend E. Griffiss (1900-1942) – primul pilot american mort pe frontul european în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Moartea sa a fost una paradoxală: când se întorcea în Anglia dintr-o misiune în URSS, avionul său a fost doborât din greşeală de către piloţi englezi (aliaţi cu americanii), confundându-l cu un… inamic!

          Deci, mi se pare normal ca şi baza militară ce purta numele său să aibă un destin paradoxal: după dezafectare, a fost transformată în „Parcul Tehnologic şi de Afaceri «Griffiss»”, care este o zonă foarte dezvoltată cu întreprinderi şi instituţii private şi publice din diverse domenii: tehnologie, manufactură, aviaţie, educaţie, recreere, birouri! „Parcul” ocupă o suprafaţă de 1.416 ha sau 14,16 kmp [3.500 de acri, cum spun americanii; 1 „acre” = 4.046,85 mp = 0.40 ha este unitate anglo-saxonă de suprafaţă; originea sa este latină, de la cuvântul „agres” (provenit din grecescul „agros”), care înseamnă „teren liber”, adică arabil, 1 agres desemnând suprafaţa de teren care putea fi arată într-o zi de către un om cu un bou].

          Tot în acest „Parc”, în apropiere de Hotelul „Independence Hall”, se află şi AFRL Rome (Laboratorul de Cercetări al Aviaţiei Militare din oraşul Rome), unde sunt eu bursier, deci nu mai am nevoie să închiriez o maşină!

Meseria mea e să studiez şi să creez!

Pe jos, fac 20 de minute de la hotel până la laborator, dar dimineaţa nu este prea cald.

Îmi iau şi acasă documentaţie de citit, nu este secretă. Meseria mea este să studiez şi să creez (inventez).

În cercetare, uneori îţi ies rezultatele, alteori ba – riscul meseriei.

Mi-a plăcut întotdeauna să investighez şi să scriu ceea ce vreau eu, nu impus de altcineva.

Învăţ şi la bătrâneţe, la 55 de ani, de-mi scapără scântei! Trebuie să fii mereu activ, să ai mintea preocupată, altfel te sclerozezi.

Citesc despre: asocierea/corelarea de date; urmărirea ţintei mişcătoare folosind filtre Kalman, Kalman extins, filtrul particulelor (neliniar), filtrul alfa-beta; algoritmul unguresc Kuhn-Munkres de asociere a poziţiei/vitezei/altor atribute ale ţintei cu măsurătorile lor făcute de sensori; predicţiile făcute de sensori; folosirea de coordonate carteziene, polare sau sferice (în funcţie de specificul sensorilor); raţionamentul automat din Inteligenţa Artificială; covarianţa a două variabile aleatoare (cât de asemănătoare/deosebite sunt); varianţa (din statistică) a distribuţiei unei variabile; distribuţia probabilistică chi-pătrată pentru estimarea erorilor.

Sunt chestiuni nu prea dificile, legate de fuziunea informaţiei/datelor furnizate de sensori.

Când citesc, am obiceiul să scriu pe cărţi/articole, să subliniez, să deviez rezultatele în altă direcţie ori să le generalizez. Murdăresc cărţile (care-s ale mele).

 25.06.2009

Am timp mai mult de citit, de aprofundat, de „scobit” pe marginea ideilor. Sunt plătit ca să citesc lucrări de cercetare, să mă perfecţionez. E bine!

 26.06.2009

Mi-am făcut fişă la biblioteca Laboratorului de Cercetare al Aviaţiei Militare şi am împrumutat o carte, „Matematica fuziunii datelor”, de I. R. Goodman, R. Mahler şi Hung T. Nguen (1997), să învăţ despre „mulţimile aleatoare”, care se pare că generalizează „mulţimile vagi” (oare, şi pe cele neutrosofice?… trebuie să verific), Teoria Dempster-Shafer (oare, şi Teoria Dezert-Smarandache?).

Bibliotecara Katie Parker mi-a arătat şi cartea mea, „Dezvoltări şi aplicaţii ale Teoriei Dezert-Smarandcahe”, vol. 3, 2009, pe care le-am donat-o eu, expusă la noile achiziţii.

Am descoperit în baza de date că aveau şi primul volum din colecţia respectivă, plus link-uri făcute la fişierele în format PDF din site-ul meu de la Universitatea „New Mexico” din Gallup (prescurtată uzual, UNMG) la primele două volume ale colecţiei.

 28.06.2009

La Hotel „Independence Hall” primim gratuit la sala de recreere două ziare locale: „Daily Sentinel” (Sentinela zilnică – vezi foto)) şi „The Griff” (este o prescurtare a numelui Parcului Tehnologic şi de Afaceri, deci l-am putea traduce „Griffissul”), cu informaţii militare generale, mai ales despre aviaţie, dar şi ştiri din zonă.

 FLORENTIN SMARANDACHE  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s