MONITOR CULTURAL * on-line

~Marina Glodici: Arhiviştii maramureşeni au deschis expoziţia „Baia Mare – Staţiune climatică (1930-1940)“

Arhiviştii maramureşeni au deschis expoziţia”Baia Mare-Staţiune climatică (1930-1940)”

Ea cuprinde peste 50 de documente expuse în premieră publicului larg

Preocupaţi necontenit de valorificarea tezaurului documentar al Arhivelor Naţionale Române Maramureş şi de a aduce în atenţia iubitorilor de istorie şi a locuitorilor maramureşeni noi documente privind istoria „Maramuresului, arhiviştii au deschis, recent, expoziţia „Baia Mare – Staţiune climatică (1930-1940)”.

Joi, 22 aprilie, în sala de expoziţie a Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Maramureş din Baia Mare, începând cu ora 13, în prezenţa unui public numeros şi select format din: elevi, studenţi, profesori, scriitori, istorici, arhivişti, şefi de instituţii publice, jurnalişti, a fost deschisă expoziţia de documente: „Baia Mare- Staţiune climatică (1930-1940)”. Curatorii acestei expoziţii au fost arhiviştii: Robert Tokoly şi Zsolt Varga.

Printre cei care au luat cuvântul au fost: Klara Guşeth, directorul instituţiei gazdă şi arhivistul Robert Tokoly. Ei au făcut o scurtă prezentare a celor peste 50 de exponate de acum 80 de ani din perioada în care Baia Mare funcţiona ca staţiune climatică.

Distinşi oameni politici şi de cultură prezenţi, au subliniat importanţa protejării mediului şi a reamenajării parcurilor  precum şi o mai bună administrare a oraşului din punct de vedere economic şi cultural. Printre aceştia au fost: deputatul Cătălin Cherecheş, Ioan Marchiş, directorul Direcţiei de Cultură Maramureş, Ştefan Mariş, Directorul Centrului de Creaţie Populară Maramureş. În aceeaşi idee Gheorghe Robescu, directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Maramureş a făcut câteva precizări despre felul cum arăta oraşul Baia Mare în urmă cu 40 de ani şi cât de esenţial este ca oraşul să-şi păstreze tradiţia ca oraş multicultural, interetnic şi european.

Renumit centru artistic, Baia Mare a fost Staţiune climatică europeană timp de 8 ani

Oraşul Baia Mare, supranumit „Barbizonul Ardealului”, cu o istorie de peste 6 secole, prin aşezarea sa extrem de fericită, la poalele munţilor, din a doua jumătate a secolului al nouăsprezecelea şi chiar începutul secolului al douăzecilea, a fost supus la un ritm alert de dezvoltare. El s-a remarcat atât în ţară cât şi peste hotare ca fiind un apreciat centru artistic, renume datorat în mare măsură Şcolii de Pictură înfiinţată în 1896 de către Hollosi Simon.

În anul 1930 la 16 iunie, Baia Mare este declarat staţiune climatică. Exista, aşadar, un sanatoriu cu hidroterapie, un parc de recreaţie şi de asemenea un plan de protecţie şi amenajare a pădurilor din zonă. Punctele de atracţie ale staţiunii băimărene erau: Parcul „Regina Maria” (azi Parcul Municipal), Sanatoriul Wagner unde se tratau boli precum: tulburările metabolismului, reumatismul, diabetul, intoxicaţiile cu diferite metale, boli nervoase, afecţiuni stomacale; Băile Usturoiului ( azi Valea Usturoiului) cu izvoare bogate în sulf, fier şi arsen ce se utilizau în tratarea reumatismului şi combaterea anemiilor. Baia Mare figura în „Taboul staţiunilor balneare şi climaterice” recunoscute în România şi avea cel puţin cinci hoteluri şi pensiuni, un cinematograf şi un teatru.

În 1930 erau înregistraţi 110 turişti, iar înainte de izbucnirea războiului, numărul acestora era de 1200 vizitatori. Majoritatea turiştilor erau români urmaţi de cei maghiari, cehoslovaci şi alte naţionalităţi.

În 1935 a fost înfiinţat Oficiul Naţional de Turism care avea un comitet în fiecare judeţ şi care  era reprezentat de prefect.

Primăria Băii Mari s-a axat pe dezvoltarea bazei sportive din oraş şi împrejurimi astfel că, existau la vremea aceea 3 terenuri de tenis, 2 ştranduri, un poligon de tir, un patinuar, 2 terenuri de fotbal, mai multe popicării. Sportivii băimăreni erau membrii a cel puţin cinci cluburi şi societăţi sportive.

Totodată, pentru localnici şi vizitatori, iubitori de vânătoare funcţionau pe atunci două societăţi „Ignişul” şi „Vulturul”. În pădurile aparţinătoare Băii Mari se puteau vâna: mistreţi, vulpi, cerbi, căprioare, urşi, lupi şi iepuri, chiar şi în cadrul unor întreceri naţionale dintre sportivi, fiind o posibilitate de promovare a frumuseţilor zonei.

Odată cu instaurarea regimului autoritar al lui Carol al II-lea, Staţiunea climaterică  Baia Mare a fost retrogradată, în ciuda protestelor făcute de unele  personalităţi ale vremii, fapt consemnat în ziarul „Cronica”.

Staţiunea climatică de interes local a funcţionat neîntrerupt până când situaţia politică internă şi internaţională s-a precipitat. După război (1947), Baia Mare arăta tragic după cum menţionează ziarul „Colţ de ţară”.

„Regimul comunist nu a dat importanţă potenţialului turistic al oraşului şi i-a trasat o altă direcţie de dezvoltare prin industrializare forţată, aceasta fiind o greşeală stupidă care a dus la poluare şi afectarea sănătăţii a mai multor generaţii de locuitori”, a adăugat arhivistul Robert Tokoly.

Cu toate acestea,  azi, în Baia Mare s-au realizat multe, dar nu suficiente. Mulţi dintre politicieni, oameni de cultură şi întreprinzători susţin reîntoarcerea la valorilor pe care le-am lăsat uitate şi îndeamnă la o colaborare intensă pentru revitalizarea oraşului şi valorificarea potenţialului turistic al său.

Şi cum aş  putea să închei alături de întreaga asistenţă aflată la vernisaj altfel decât poetul Ion Şiugariu? ” Mi-e dragă Baia Mare…Aici nu poţi uita că eşti om!… De obicei oraşele sunt bogate, frumoase, elegante, dar nu şi sufleteşti. Un oraş sufletesc este o raritate. Baia Mare este aproape de Dumnezeu şi de inimă prin frumuseţea poziţiei şi pitorescul înfăţişării” (ziarul „Cronica” 1938).

A consemnat MARINA GLODICI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s