MONITOR CULTURAL * on-line

~Loredana Ionaş: „Jertfa de sânge a Bihorului“, cartea de aur a eroilor noştri

Lansarea cărţii „Jertfa de sânge a Bihorului” a umplut, miercuri, până la refuz, sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea, spre bucuria organizatorilor, Vatra Românească – Filiala Bihor, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” şi Editura „Arca”. În cele 545 de pagini, sunt publicate listele cu numele tuturor eroilor, precum şi fotografiile monumentelor ridicate în cinstea lor în satele, comunele şi oraşele din judeţul nostru.

„Ideea acestei lucrări s-a născut cu câţiva ani în urmă, din dorinţa îndeplinirii unei datorii sacre faţă de bihorenii căzuţi pentru ţară, în cele două conflagraţii mondiale”, a spus coordonatorul volumului, prof. Gheorghe Damian, preşedintele Organizaţiei Vatra Românească – Filiala Bihor. Trebuie spus că domnia sa, împreună cu Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, care îl avea preşedinte la acea vreme pe regretatul col. (r) Vasile Schinteie, au hotărât editarea unui „album monografic”, intitulat „Jertfa de sânge a Bihorului”, în care să fie cuprinse listele cu toţi cei căzuţi pentru ţară, din Bihor, în secolul XX, precum şi fotografiile monumentelor ridicate până în prezent în onoarea acestora. „Ne-a cuprins mâhnirea constatând că prea puţine localităţi din judeţul nostru reuşiseră, în aproape o sută de ani, să ridice un monument în memoria celor căzuţi pentru ţară în Primul Război Mondial, şi apoi în ultima jumătate de secol, pentru cei căzuţi în al Doilea Război Mondial, pe câmpurile de luptă”, a mai spus Gheorghe Damian.

În definitivarea conţinutului, un sprijin deosebit a venit din partea Editurii Arca, condusă de omul de cultură Mircea Bradu, care,

referindu-se la carte, a spus că este ea însăşi un monument al monumentelor. Trebuie spus că textele, atât cele introducâtive, cât şi cele care prezintă fiecare monument, sunt rezultatul eforturilor ştiinţifice a trei tineri istorici: Radu Milian, Radu Târnoveanu şi Augustin Ţărău. Damian a ţinut să le mulţumească apoi tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la apariţia cărţii, manifestându-şi speranţa apariţiei, în 2009, a celui de-al II-lea volum, care să vină în completarea primei ediţii. Calitatea ştiinţifică a textelor a fost asigurată de un grup de istorici, universitari şi cercetători consacraţi: prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. univ. dr. Barbu ªtefănescu, prof. univ. dr. Ion Zainea, conf. univ. dr. Constantin Mălinaş şi Mircea Bradu.

„Cred că acest monument scris al eroilor bihoreni i-a adus domnului Schinteie acolo, sus, zâmbetul pe buze…”, a spus, în final, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, lt. col. (r) drd. Dan Poinar, preşedintele Filialei Bihor al Asociaţiei „Cultul Eroilor”.

______________

„Semnături decisive pentru politica de apărare a vestului României (1930/1940)”

Editura Tipo MC şi Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio au organizat ieri, la Cercul Militar Oradea, lansarea cărţii: „Semnături decisive pentru politica de apărare a vestului României (1930/1940)”, semnată de Lt. col. (r.) dr. Constantin Moşincat. Cartea a fost prezentată de: Gl. D. (r.) dr. Mihai Corneliu Lungu şi prof. univ. dr. Viorel Faur, moderator fiind Lt. col. (r.) drd. Dan Poinar.

„Cartea aceasta întregeşte informaţia istoriografică cu privire la politica de apărare a vestului României din perioada 1930-1940”, explică autorul, adăugând că, din lectura documentelor şi a rezoluţiilor puse pe acestea, se poate observa importanţa, seriozitatea de tratare şi „greutatea” semnăturilor. „Politica de apărare, în dimensiunea ei militară, evidenţiază, în cel mai înalt grad, răspunderea instituţională a statului, dar şi răspunsul popular, pentru apărarea graniţelor ameninţate din toate direcţiile”, a mai spus Lt. col. (r.) dr. Constantin Moşincat, care consideră că politica de apărare a vestului României a fost bine fundamentată, din punct de vedere militar, corespunzător susţinută în plan legislativ, totodată a întrunit consensul partidelor politice, s-a bazat pe realitatea în schimbare a Europei interbelice, dar a fost subfinanţată, datorită condiţiilor economice grele şi a întârzierilor iniţiale. „Este o lucrare de cultură generală, istorică, pe care orice pasionat de istorie ar trebui s-o aibă în bibliotecă”, a mai precizat autorul. Cartea poate fi achiziţionată de la Editura Tipo, preţul unui exemplar fiind de 30 de lei.

La eveniment a participat subprefectul Todor Albert, dar şi un număr însemnat de cadre militare active, în rezervă şi retragere, printre cei prezenţi aflându-se şi preşedintele ANCMRR, col. (r) conf. univ. dr. Vasile Creţ.

Loredana IONAŞ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s