MONITOR CULTURAL * on-line

~Ion Stoica Moreni: „Muzeul SIMU – un centenar surprinzătoăt“

”Muzeul Simu”’ a fost un muzeu în Bucureşti, înfiinţat în 1910 de colecţionarul Anastase Simu şi care a funcţionat într-o clădire proprie, demolată în 1960. Iniţial muzeu privat, a fost donat statului român de către fondatorul său, în 1927.

Anastase Simu (n. 25 martie 1854, Brăila – d. 28 februarie 1935, Bucureşti) a fost academician român, doctor în ştiinţe politice şi administrative, ocupând funcţiile de secretar la Legaţia României la Berlin, colecţionar de artă, membru de onoare (1933) al Academiei Române şi mai târziu senator de Brăila în 3 legislaturi . După studii făcute la Paris şi la Bruxelles, a fost membru al „Consiliului consultativ al artelor” (19101915) şi a fondat în 1910 Muzeul Simu, fiind primul colecţionar de la noi care a considerat necesar să ridice o casă de artă cu scopul de a contribui la educaţia municipalităţii, un muzeu (inaugurat la 21 Mai 1910 în centrul Bucureştiului , o premieră instituţionalizată în România ) care să demonstreze că artele noastre plastice se pot alătura şi compara de acum artelor plastice universale a cărui bogată colecţie de opere de artă românească şi străină a donat-o statului român .

Cladirea muzeului, de forma unui templu din Antichitatea greacă, fusese construită de Anastase Simu la intersecţia străzii Mercur cu o ulicioara ce se strecura între străzile Colţei şi Romană, între casele lui Titu Maiorescu şi C.A. Rosetti spre vest şi casele lui D.A. Sturdza şi Al. Marghiloman spre est. Dacă nu ar fi fost demolat în 1960, muzeul în formă de templu grec ar fi putut fi admirat în faţa blocului Eva, pe care, fără dubii, l-ar fi surclasat stilistic. Inaugurat în mai 1910, în preajma Zilei Naţionale, în doar câţiva ani şi-a dublat colecţia, prin 1927 mândrindu-se cu 1.182 opere de artă. Or, pentru spaţiul de expunere, cinci săli şi un hol, cifra era enormă.

Colecţia muzeului era împărţită în 5 secţii şi cuprindea foarte multe lucrări de pictori şi sculptori francezi din secolele XVIII-XIX (Zurbaran, Delacroix, Houdon, Fremiet, Ridon, Meunier, Daumier, Gericault, Pissaro, Renoir, Courbet, Bourdelle etc.). În secţiunea de artă românească erau expuse lucrări de pictori precum Aman, Grigorescu, Andreescu, Luchian, Pallady, Petraşcu, Teodorescu-Sion, Bunescu, Ressu etc. şi sculptori precum, Brâncuşi, Paciurea, Stork etc. Printre alte exponate se mai aflau mulaje italieneşti din secolul XVI sau icoane bizantine.

Odată cu demolarea clădirii în 1960, colecţia de artă a fost dispersată în mai multe muzee. O parte din această colecţie se află astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României iar o alta în „colecţia Simu” de la Pinacoteca oraşului Bucureşti.

http://www.descopera.ro/timp-liber/929433-muzeul-simu

http://www.romanialibera.com/articole/images/3f06dfbed4_Muzeul_Simu.jpg

Radu Oltean pe blogul sau , http://art-historia.blogspot.com/2010/05/unde-era-muzeul-simu.html

http://www.mnar.arts.ro/images/presa/publicatii/anastase-simu.jpg

STOICA ION   MORENI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s