MONITOR CULTURAL * on-line

~George Roca prezintă: „Tradiţii: Pesach şi istoria acestuia pe scurt “

Una dintre sărbătorile evreieşti cele mai respectate, Pesach este o sărbătoare de origine biblică care marchează sfârşitul sclaviei evreilor în Egipt, acum peste 3000 de ani, şi naşterea naţiunii evreieşti. Este o sărbătoare de opt zile, care include două zile  speciale de sărbătoare la început şi două la sfârşit. În timpul celor opt zile se manâncă matzah şi fac abţineri de la toate produsele făcute cu drojdie, pentru a comemora pâinea nedospită pe care au mâncat-o evreii când au plecat din Egipt, deoarece nu au avut timp să lase aluatul să crească. Toată mâncarea dospită din casă trebuie căutată şi vândută sau distrusă înainte de începerea sărbătorii. În primele două seri de Paşte, se ţine un Seder* în timpul căruia se repovesteşte istoria evreilor care au plecat din Egipt pentru a-şi obţine  libertatea. Această poveste se citeşte din Haggadah, o culegere de pasaje din Torah şi din scrierile rabinilor, care  descriu exodul din Egipt. În timpul Sederului, se beau patru  pahare de vin şi se mănâncă marror, ierburi  amare.

Marile personalităţi care au pus bazele spirituale ale poporului evreu sunt Avraham şi Sarah, fiul şi  noră lor, Isaac şi Rebecca, şi fiul şi nurorile acestora, Iacob, Rachel şi Leah. Din Iacob, Rachel şi Leah s-a  dezvoltat o familie de 70 de persoane care, în urmă unei  foamete în Israel, a fost forţată să se refugieze în Egipt. Aici, această familie a crescut şi a prosperat într-o asemenea  măsură încât evreii au ajuns să fie priviţi că o ameninţare de  către gazdele lor egiptene. Respectul şi admiraţia acestora s-au transformat în ură şi, în final, într-un program organizat  de sclavie şi opresiune. După o serie de ameninţări ale lui Moise neluate în seamă de către Faraon, ameninţări care au  avut că rezultat cele Zece Plăgi, Dumnezeu a eliberat o  naţiune, provenita dintr-o familie care avea la origine 70 de  persoane. Şapte săptămâni mai târziu, această naţiune nou creată primea Tora pe Muntele Sinai.

În timpul unei mese speciale de Pesach, numită Seder*, se citeşte Haggadah. Haggadah este povestea naşterii evreilor ca popor. Ea tratează în principal evenimentele din Egipt, care au dus de la sclavie la libertate, dar acoperă şi întreagă perioadă de la Avraham la dăruirea Torei pe Muntele Sinai. Se poate spune că Haggadah este certificatul nostru naţional de naştere. Mai mult decât un document istoric, ea vorbeşte despre idealuri şi valori care constituie esenţa conştiintei şi identităţii naţionale ale poporului evreu.

Cuvântul haggadah înseamnă  a spune sau a relata. Haggadah este o naraţiune vie, aşezată în contextul unui dialog între părinţi şi copii. Pesach, cu Haggadah în centru, spune fiecărui evreu trei lucruri: cine este, de unde a venit şi ce reprezintă. Mesajul inerent în Haggadah este că identitatea şi continuitatea evreiască se bazează pe  încurajarea copiilor de a pune întrebări – şi pe pregătirea părinţilor de a da răspunsuri logice şi competenţe. În  iudaism, a fi erudit, învăţat şi înţelept nu este un scop în sine, ci este un mod de viaţă.

Cuvântul „Pesach” poate  fi despărtit în două cuvinte: Peh (gura) şi Sach (a vorbi). Aceasta ne aminteşte că deşi porunca de a ne aminti de Exod se
aplică „în fiecare zi din viaţă noastră” (Deuteronomul 16:3),  totuşi, de Pesach nu este de ajuns să ne amintim, ci trebuie să spunem povestea exodului şi să „vorbim” despre ea pe indelete.

A prezentat,

GEORGE ROCA

martie 2010

Sursa: http://www.romania-israel.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=164

––––––––––

* SEDERUL: Pe masa de Seder există şapte mâncăruri simbolice principale care amintesc poporului evreu de perioada sclaviei sale în Egipt. Cele şapte mâncăruri simbolice de Seder sunt:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s