MONITOR CULTURAL * on-line

~Elisabeta Iosif: „Poemele naturii“

O călătorie în lumea poeziei, poate fi întotdeauna un câştig. O incursiune în poezia care, prin trei versuri se includ ori o imagine a naturii ori  o metaforă sau amândouă, înseamnă ceva mai mult. Poezia aceasta de origine japoneză conţine  o filozofie a vieţii. Pentru că, Haiku a venit in România, ca şi în alte părţi europene din Ţara Soarelui Răsare, desfăşurându-se mai întâi ca poeme în lanţ, cu adausuri rituale, poeţilor dăruidu-li-se la început, pictograme. Apoi a apărut poemul independent din trei versuri, căruia dacă i se adaugă ilustraţie devine ceea ce japonezii numesc “Haiku-haiga”. Un haiku  poate constitui în japoneză (in 3 versuri) mai mult decât o frază. Gândiţi-vă că, de pildă, o idee ca:

“E totul înflorit, iar inima mea e plină de tine, fiindcă te iubesc”

se exprima în 3 versuri scurte. De acea poeţilor  români le-a trebuit mai multă concizie. Ceea ce mi s-a părut o adevărată revelaţie, descoperind poezia scriitoarei Vasilica Iancu, exprimată printr-o autentică metaforă, expusă într-o expoziţie la Sala Dalles şi pentru că, poemele au  fost însoţite de o ilustraţie, realizată de graficianul Dumitru Roşu, (haiga), iar împreună au declanşat o imagine, aş spune, în trei dimensiuni:

“În zbor vertical / cântecul ciocârliei / deschide cerul”.

Poemul zboară spre înalt o dată cu ciocârlia, ca o mireasă, mişcând universul.

Dacă doriţi să găsiţi filozofia poeziei unui poet, traversată de imaginile unui grafician portretist,  vă invit în aceste zile la Expoziţia găzduită de Sala Dalles.

ELISABETA  IOSIF

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s