MONITOR CULTURAL * on-line

~Anuşca-Doglan Elena: „Revedere după 40 de ani“

La Huşi, în „oraşul dintre vii”, judeţul Vaslui, pe data de 4 septembrie 2010, absolvenţii Liceului Agricol,promoţiile  1969, 1970 şi, lângă ei, şefii promoţiilor: 1971, 1972, 1973, 1974,  s- au revăzut după 40 de ani.

Intr- o atmosferă emoţionantă, la prima oră a dimineţii, absolvenţii de ieri, inginerii, medicii, economiştii, profesorii de azi au fost întâmpinaţi în capătul aleii, de „titanii” şcolii: prof. dr. ing. Avram Tudosie şi prof. ing. dr. Traian Petrea, ing. Gaita Maria etc.

Câtă bucurie! Imbrăţişări, povestiri pe nerăsuflate a primelor gânduri! Colosal! Marele  profesor, dr. ing. Avram Tudosie a deschis evenimentul cu un moment de reculegere în memoria celor dispăruţi, apoi peste o oră cu toţii au ascultat cuvântul dascălului, cuminţi, foarte atenţi, cu sufletul la gură, să nu le scape nimic! A vorbit apoi al doilea mare îndrăgostit pe viaţă de acest liceu, prof. dr. ing. Traian Petrea care cu harul povestirii  a „subjugat” întreaga asistenţă la ascultare!

A început apelul! Câte realizări au aceşti absolvenţi, numiţi de profesori,  „generaţia de aur” a şcolii. Au dus pe umerii lor dulcea „povară” a viţei de vie şi a vinului, şi-au pus toată energia şi priceperea în salvarea podgoriilor româneşti, în cunoaşterea, păstrarea şi promovarea  valorilor neamului românesc. S-au povestit „trăsnăi” mai mici sau mai mari făcute de fiecare însoţite de  hohote de râs şi bună dispoziţie!

Momentul doi: vizita la VINOTECA şcolii!

Cu profund respect şi respiraţia tăiată, absolvenţii  au păşit  acolo unde de- a lungul vremii au poposit Nicolae Iorga, Ion Minulescu etc. Privirile s-au  „plimbat” grăbite printre sutele de sticle cu vin care sunt „comoara” şi mândria şcolii. Unele sticle de aici au  vechimea aproape a unui secol!

Momentul trei: Apogeul revederii- DEGUSTAREA la „Castel” ! Excepţional! O masă ovală, cu pahare, farfurii cu bucăţele de pâine, mere din grădina experimentală a şcolii şi mai multe sticle cu vin din diferite soiuri! A început degustarea cu tot „dichisul”, inclusiv cu lumânări aprinse spre final!

Şi, de aici nu pleacă nimeni fără să lase un autograf  însoţit de măcar câteva cuvinte şi nimeni  nu ar mai vrea să se despartă de clipele fermecătoare încărcate cu alte şi alte  povestiri!

Totuşi, timpul a trecut şi pentru doar două ore pleacă fiecare în oraş pentru a reveni la momentul patru: Masa festivă  presarată cu noi amintiri.

La sfârşitul unei zile  de neuitat  se despart “oamenii mari” promiţându-şi REVEDEREA următoare   în PRIMA SÂMBĂTĂ  DIN LUNA SEPTEMBRIE 2015, ORA 9,30.

Dă Doamne bine  în lume şi să se împlinească acest nou vis al PROMOŢIEI 1969,1970-  LICEUL AGRICOL HUŞI, JUDEŢUL VASLUI.

Absolventă,

Profesor ANUŞCA- DOGLAN ELENA

Colegiul Economic „Anghel Rugină” – Palatul Copiilor Vaslui

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s