MONITOR CULTURAL * on-line

~Ioan Miclău: „Poveşti, povestiri și câteva versuri“

“Eu nu am scris niciodata cu gandul la viitoarele glorii, si nici nu am sa scriu, ci cu gandul la prezentul in care imi traiesc zilele vietii. Cu gandul la istoria si credinta acestui Neam frumos caruia ii apartin, cel al Romanilor!

Sunt om ca fiecare, dar cand vorbim de Arte, intram intr-un domeniu, asi zice sacru, domeniul Divinitatii Creatoare, care ne si vorbeste in asa fel, incat, uneori scriem ce Duhul ne dicteaza, Duhul celui ce ne-a creat, Dumnezeu! Iar daca uneori ma ingrozesc singur la terminarea unei poeme, ba chiar asi vrea sa sterg ceea ce am scris, nu e altceva decat adevarul ce-l spusei mai sus! Deci a anula inspiratia prima, cea ce are izvorul intr-un crez, intr-o iubire, duce la alterarea esentei divine! A operei!

Aceasta noua carticica, “Povesti, povestiri si cateva versuri”, este una din aceste carti, cu scrieri adunate atat pentru interesul copiilor cat si al oamenilor mari, al parintilor! Rog cititorul meu sa aiba bunavointa a retine exact ceea ce e scris, adica sa nu caute legaturi directe la personalitati reale, deoarece ideile mele au izvor in cele ce tin de educatia etica si estetica, deci  personajele sunt imaginare, iar in povestirile intradevar reale, accentul cade pe un anume sistem social existent la un moment istoric dat! Reevaluarea continua a valorilor morale ale umanitatii este o indatorire a fiecarei fiinte omenesti, iar aceasta se face prin educatie, credinta,cultura, stiinta!

Nu prin apasari, pedepse si critici distrugatoare in final! Aceasta imi este opinia pe care mi-o impun si in care cred in starea si obligatia mea de scriitor! Aceeasi cale au povestile mele, poemele mele!”

In aceasta idee scriam nu de mult versurile:

“…M-asi simti gol, secunda risipita,

De n-asi avea-n iubire al gandului izvor,

Caci nu-mi este de mine, crutare sa castig,

Ci vreau ca Natiunea sa aiba viitor!

(28.02.2008- Poezia “Chiar de orologiu s-a oprit”)

Sigur, nu am fugit niciodata de criticile primite, si am avut destule, scrise sau nu, auzite sau nu, dar imi cautam intotdeauna salvarea prin faptele cele mai bune si folositoare celor din jurul meu! Aceasta este taina omeniei ce se cere azi oriunde am trai in lume! Deci despre cei ce  se stiu a avea aceasta daruire divina al Artelor in general, am certitudinea ca  detin misterul acestei taine omenesti si dumnezeesti!”

Ghidul mi-a fost intotdeauna propriul control, acesta mi-a dat intotdeauna o directie sigura, atat in cele ale scrierilor mele, cat si a organizarii vietii de familie.

Multumesc tuturor  celor care intr-un fel sau altul mi-au incurajat ideea publicarii acestei carti, bineinteles in mod deosebit familiei mele care m-a inteles intotdeauna, mai ales ca mari conturi financiare n-am adus, dar gasiram o valoare mult mai mare, aceea a asemui cultura cu o zana frumoasa, care desi saraca, impreuna ridici casa fericita! Deci inca o dovada pentru oricine ca, nu intotdeauna banii sunt unica sursa a fericirii. Exista o fericire sufleteasca, pentru aceasta m-am straduit in viata mea, pe oriunde m-au purtat pasii, si socot ca n-am gresit!”

 

 

IOAN MICLAU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s