MONITOR CULTURAL * on-line

~Virgil Voinescu: „Refondarea Academiei Internaţionale Mihai Eminescu“

Salonul literar al Societății Scriitorilor Târgovișteni (SST) a găzduit sâmbătă, 11 decembrie a.c., un eveniment cultural extraordinar. Este o apreciere care se justifică prin profunda sa rezonanță – de ce nu – mondială. La această dată – și nici că se putea găsi un loc mai potrivit prin preeminența sa, și în cultura românească, și în cea europeană – în Târgoviște, a fost refondată Academia Internațională „Mihai Eminescu” (India – România) la dorința creatorului său, reputatul indianist și mare poet român, George Anca.

 

Înființată la Delhi, cu câteva decenii în urmă, o importantă parte a lumii academice și literare indiene, admiratoare a Poetului național al românilor, Mihai Eminescu, dar și a culturii țării care l-a dăruit lumii, dorindu-și un astfel de forum de relevare academică a valorilor, în interferențialitate cognoscibilă, ale Indiei și României, Academia a trecut, pentru scurt timp, printr-o perioadă de redefinire și reorganizare. Această reorganizare și refondare s-a produs acum, la Târgoviște, sub auspiciile Asociației Culturale România – India (RICA). Președintele Academiei și vicepreședinte sunt, începând din 11 decembrie a.c., George Anca și, respectiv, Mihai Stan, președintele SST, ambii fiind și fondatori și refondatori.

 

Amintim că printre membrii titulari ai Academiei sunt și târgoviștenii Mihai Stan, George Coandă, Mihai Gabriel Popescu, Victor Petrescu și Dan Țop. De fapt, toți membrii SST, prezenți la Salonul literar din 11 decembrie sunt considerați martori ai refondării Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”. Cu acest prilej, George Anca și-a lansat volumul de versuri „Partea nimănui. Poeme inedite” (Editura Bibliotheca), momentul fiind moderat de scriitorul Mihai Stan. Cei care au luat cuvântul au achiesat în unanimitate că George Anca este un poet al excepționalității, poetica sa recomandându- se printr-un profund și original iconoclastism, printr-o remarcabilă forjare a sintaxei lirice, în fond printr-un spectacular feedback modernist de sorginte suprarealist.

 

●Purtătorul de cuvânt al SST, scriitorul George Toma Veseliu a făcut o trecere în revistă a cărților lansate la recenta ediție a Târgului internațional „Gaudeamus” de la București, semnate de membri ai SST, sub auspiciile Editurii Bibliotheca. A invocat impresia reputatului critic și istoric literar, Eugen Negrici, participant la lansări, care a mărturisit că nu a mai întâlnit până acum un grup literar atât de unit cum este cel al SST.

 

●În încheierea ultimului Salon literar din 2010, Mihai Stan, președintele SST, a acordat „Diploma de Excelență” scriitorilor Alexandru Manafu, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani, Tudor Cristea, la 65 de ani și Serghie Bucur, la 75 de ani.

 

●Și în speranța unui an literar mai bun, Societatea Scriitorilor Târgovișteni urează membrilor săi „La mulți ani”, cât și tuturor celor care iubesc literatura în județul Dâmbovița.

VIRGIL VOINESCU | virgil.voinescu@artpress.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s