MONITOR CULTURAL * on-line

~Victor Martin: „O revistă pentru tineret“

În plenara de la începutul verii anului trecut, Consiliul Uniunii Scriitorilor a aprobat propunerea preşedintelui respectivei organizaţii “de a înfiinţa o revistă pentru tinerii scriitori”, spre stupefacţia celor care au adoptat modelul Arghezi şi vor să-şi amâne debutul până la 46 de ani, să se convingă şi ei dacă sunt scriitori, să nu fie făcuţi scriitori cu forţa de bunici, părinţi sau unchi, care vor să aibă poze cu ei.

Hotărâţi să dea tinerilor jucăria lor, ăi bătrâni nu vor să facă o discriminare, ci vor să-i facă să se discrimineze între ei, să intre în rândul lumii, printr-o concurenţă loială, specifică oricărei orânduiri tranzitorii prin piaţă, către orice viitor luminos.

Tinereţea nu e cum o simţi; ea trece pe nesimţite şi tânărul se vede obligat să sune la porţile cunoscuţilor, apărate de interfoane şi cerberi, care, după atâtea cărţi publicate, nici nu te mai cunosc.

Revista trebuie făcută repede, hormonii dau pe-afară şi s-a umplut ţara de scriitori tineri, care vor să li se recunoască valoarea, la bătrâneţe neştiind dacă le mai foloseşte la ceva, experienţa de o viaţă fiind doar un înlocuitor al geniului. Scriitorii deja consacraţi, ei între ei, trebuie eliminaţi repede, deoarece susţin o alimentaţie naturală şi raţională, fără E-uri, alcool prost, droguri, ţigări contrafăcute, care te poate duce la situaţia penibilă de a fi bătrân.

Actuala conducere a Uniunii Scriitorilor insinuează ideea ca oamenii să fie făcuţi scriitori de tineri, să aibă şi părinţii lor timp să se laude cu ei, că nu le-au făcut vile degeaba. Generaţia care dă să vină e aşteptată, dar nu poţi aştepta prea mult după ea, că vine “generaţia optzecistă” reşapată. Dacă generaţia tinereţii nu poate ajunge singură la fructul zemos al seriozităţii, e cazul s-o ia alţii în serios, chiar şi din ipocrizie.

O revistă pentru tineri, “Arici Pogonici”, “Cutezătorii”, “Viaţa Studenţească”, ceva, e mai mult decât necesară; străinătatea nu are nevoie decât de servitoare şi calculatorişti. Tineretul scriitoricesc trebuie afirmat acum; nu trebuie lăsat prea mult la “Poşta Redacţiei”, că se apucă să muncească şi ne trezim pe cap cu o neoburghezie proletară destabilizatoare, care ne poate prinde, să ne recite versuri.

E bine ca tinerii să aibă revista lor. Deşi îi leagă ceva de ăi bătrâni, altceva îi desparte; ca ăi bătrânii, tinerii sunt obsedaţi sexuali, dar nu de sex, ci de literatură. Poeţii noştri tineri, spre deosebire de poeţii tinereţii noastre, au impresia că pământul pe care calcă e al lor, pentru simplul motiv că au trecut şi ei pe acolo. În cazul ăsta, e vorba de suprafaţa de teren cu care domnul preşedinte al US vrea să-i împroprietărească, într-o revistă special amenajată, unde tineretul să pună panseluţe şi să-i lase pe ăi bătrâni cu “Ciulinii Bărăganului”, cu tot.

Revista propusă s-a vrut o publicaţie “de nişă”, dar într-un moment în care a început să fie apreciat modul de a scrie, nu publicul-ţintă. A demonstrat acest lucru o altă revistă, susţinută financiar de o editură de succes, produsă de tineri, mai ales din domeniul filologic, şi împănată de câţiva bătrâni, ca pete de culoare.

Se pune întrebarea dacă viitoarea revistă e creată pentru tineret, ca public-ţintă, sau pentru tineret, ca grupare redacţională, care să dea o pâine fiilor sau nepoţilor unor bătrâni consacraţi. Dacă finanţatorii s-au gândit la un public predominant tânăr, anatomic, nu fiziologic, demersul e falimentar din start, din motivul arătat: în literatură, problemele nu au vârstă, tinând doar de calitate. Problemele tratate de o revistă pentru femei, unde pot lucra şi bărbaţii, sunt foarte diferite, încă de la Adam şi Eva. Problemele tineretului nu sunt fundamental diferite, putând fi tânăr sau bătrân, în spirit sau la trup, indiferent de vârstă.

Dacă revista a fost înfiinţată pentru a da de lucru unei redacţii de tineri piloşi, iar aceştia depăşesc, la un moment dat, 35 de ani, nu e problemă; se aprobă transformarea ei într-o revistă pentru adulţi.

VICTOR MARTIN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s