MONITOR CULTURAL * on-line

~Stoica Corneliu: Nicolae Placicov – „Farmecul culorilor de apă“

Acaurela este un gen de pictură care începând cu cea de a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a cunoscut o deosebită dezvoltare în Anglia, Franţa, Italia, Germania şi Austria, influenţând atât evoluţia peisagisticii cât şi a artei portretului. În ţara noastră ea a fost practicată de Carol Pop de Szathmary şi mai apoi îmbrăţişată şi de Grigorescu, Luchian, Ressu, Iser, Pallady, Steriadi, Dărăscu, Tonitza, Max Arnold, Al. Phoebus, Schweitzer-Cumpăna ş.a. Mai aproape de noi, în acest gen au creat adevărate capodopere Constantin Găvenea, Constantin Radinschi, Adrian Podoleanu, Ion Murariu şi Ştefan Hotnog. Tecuceanul Nicolae Placicov, membru al Filialei Galaţi a UAPR, are cinstea de a se număra printre aceşti mari acuarelişti români contemporani, expoziţiile sale fiind întotdeauna un prilej de încântare şi de mari satisfacţii estetice.

Expoziţia deschisă în ziua de 26 octombrie a.c. la Galeriile de Artă „Nicolae Mantu” din Galaţi, cuprinzând 33 de lucrări, ne permite să venim din nou în contact cu creaţia sa, să admirăm frumoasele peisaje şi naturi statice prezentate, să-i apreciem spiritul de observaţie, rapiditatea execuţiei, acribia cu care realizează efecte cromatice de mare sensibilitate. Spirit romantic, liric în toate fibrele fiinţei sale, Nicolae Placicov colindă plaiurile ţării, transpunând pe hârtie sau carton imagini care emoţionează şi rămân întipărite pentru mult timp pe ecranul retinei. Fie că sunt din împrejurimile oraşului în care trăieşte, Tecuci, fie din Covasna, Vrancea sau din Delta Dunării, acuarelele sale conţin imagini care fascinează, creează o stare de linişte sufletească şi pace adâncă, reconfortează şi tonifică, îndeamnă la călătorii şi la cunoaşterea peisajului neasemuit al României. Natura este văzută în rotirea ciclică a anotimpurilor (Dimineaţă în Deltă, Pâlc de sălcii, Peisaj la Cosmeşti, Cer în asfinţit, Amurg în Deltă, Toamnă de aur, Discreţia toamnei, Iarnă vrânceană), vegetaţia este abundentă, satele pescăreşti sau bărcile trase la mal evocă atmosfera de mister a aşezărilor şi întinderilor lacustre. Bărăganul îşi desfăşoară imensitatea holdelor până unde linia orizontului se contopeşte cu cerul. Iernile lui Nicolae Placicov, cu zăpezi imaculate şi ceruri înecate în aburii norilor, sunt inegalabile. Albul suprafeţei cartonului este folosit cu ingeniozitate, culorile se întrepătrund, fuzionează unele cu altele, creează efecte picturale surprinzătoare. Artistul este foarte sensibil la variaţiile luminii şi are capacitatea de a concentra în imaginile configurate poezia inefabilă a peisajului, rezonanţele unei muzici ce seamănă cu şopotul izvoarelor sau cu mişcarea domoală a undelor. Placicov este un desenator virtuos, un organizator desăvârşit al spaţiului plastic, un colorist subtil, de mare rafinament. El ştie să nu fie doar un simplu caligraf al datelor realului, ci să reţină esenţialul, să sintetizeze, să surprindă spiritul locurilor imortalizate în patrulaterul tablourilor, să creeze o atmosferă generatoare de poezie şi armonie deplină.

În naturile statice expuse pictorul renunţă la înfăţişările gracile, obiectele sunt conturate clar, cu linii viguroase, materia picturală câştigă în consistenţă şi intensitate. În câteva tablouri, motivul floral este dezvoltat în desfăşurări decorative, cu sonorităţi de vitraliu.

Stăpân pe mijloacele de expresie proprii acuarelei, Nicolae Placicov este un model exemplar de cultivare a acetui gen al artei, un maestru de la care aşteptăm şi în continuare lucrări pe măsura celor cu care ne-a obişnuit în expoziţiile de până acum.

CORNELIU STOICA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s