MONITOR CULTURAL * on-line

~Petre Flueraşu: „Allan Pease, Barbara Pease sau despre bărbaţi şi femei“

Bazate pe cercetări ştiinţifice şi psihosociale, cărţile familiei Pease atacă subiecte sensibile, axându-se pe relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Fără să se piardă în clasicele locuri comune care împânzesc mai toate cărţile de gen, soţii Pease aduc o abordare nouă, unică în peisajul psihologic mondial. O abordare care nu de puţine ori a stârnit controverse, însă care reuşeşte să îl fascineze pe cititor încă din primul moment. Citind “De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile se uită în oglindă”, descoperi multe dintre problemele pe care la rândul tău a trebuit să le înfrunţi şi înţelegi mai mult despre comportamentul partenerului şi de ce nu, chiar şi despre al tău.

Folosind un stil degajat, fără să adopte un limbaj filosofic, fără să folosească în exces termini de specialitate, autorii reuşesc să ne ofere o carte simplă, atractivă, care poate reprezenta un prim pas pentru oricine vrea să studieze psihologia cuplului. Explicaţii simple, poveşti demonstrative, foarte multă experienţă de viaţă şi concluzii de bun simţ, iată reţeta succesului soţilor Pease într-o lume care pare să aibă nevoie de cineva care să îi repete lucruri deja evidente. Însă până la urmă, importante sunt rezultatele şi nu mijloacele prin care ajungi la ele: “Dacă Rodin ar fi creat o sculptură care să personifice o femeie, aceasta s-ar fi intitulat probabil “Vorbăreaţa”. Femeile trebuie să înţeleagă că atunci când bărbatul stă aşezat pe piatra lui, ar face mai bine să îl lase singur acolo şi să îi permită să gândească. Multe femei trăiesc cu impresia că tăcerea bărbatului înseamnă că acesta nu le iubeşte sau că este supărat pe ele. Asta pentru că atunci când o femeie nu vorbeşte, înseamnă că este supărată sau nervoasă. Dar dacă îl lasă singur pe piatra lui cu o ceaşcă de ceai şi o plăcintă cu mere, fără să-l preseze să stea de vorbă, el va fi mulţumit. Când îşi va fi rezolvat în sfârşit problema, bărbatul va coborî de pe piatră, fericit şi va începe din nou să vorbească.”

Volumul atacă multe dintre miturile legate de femei şi bărbaţi, ridicând însă altele în loc aproape imediat. De data asta acestea sunt însă argumentate foarte bine, de multe ori irefutabil. Se folosesc studii medicale, sunt intervievaţi oameni cu poziţii sociale impunătoare, adevăraţi specialişti în domeniile lor. Iar experienţa lor este folosită de autori pentru a argumenta teoriile complexe şi pentru a demonstra că diferenţele dintre bărbaţi şi femei sunt mai mari decât ne-am imaginat vreodată că ar putea fi. Nu este nimic rău în asta, aşa cum repetă obsesiv şi autorii, trebuie doar să înţelegem că suntem diferiţi şi că este greşit să aplicăm aceeaşi unitate de măsură şi în cazul femeilor şi în cazul bărbaţilor.

Vorbind despre un subiect atât de delicat, cartea alunecă inevitabil în mici momente de misoginism. Discriminarea există în volum, însă nu pare aflată acolo la întâmplare. Ea se încadrează perfect în teoria autorilor care vorbesc despre discriminare ca despre ceva normal care nu va putea dispărea probabil niciodată dintr-o societate, oricât de civilizată şi de avansată ar ajunge ea. Cartea surprinde prin tonul ferm, autentic. Cei doi autori nu se tem să îşi spună părerea iar sinceritatea lor le oferă cititorilor o privire frustă în realitatea de zi cu zi.

Fără  să atace cu obstinaţie marile teme, cartea reuşeşte să evite grandomania atât de specifică psihologiei. Allan Pease şi Barbara Pease nu pretind că vor schimba lumea, nu vor să ne facă să ne transformăm viaţa şi nici nu ne vorbesc despre teorii complexe aflate în spatele existenţelor noastre banale. Ei au înţeles că lumea este demult plictisită de teorii importante care nu îţi oferă nimic practic şi au ales să vorbească despre lucrurile mici, cele care până la urmă duc la destrămarea sau împlinirea oricărei relaţii. Teoria e frumoasă, dar practica ne omoară: “O diferenţă majoră între sexe o reprezintă obsesia bărbaţilor pentru glume despre tragedii, evenimente oribile şi organe genitale masculine. Organele sexuale feminine pot săvârşi nemaivăzute isprăvi de reproducere umană, stau ascunse în siguranţă şi dacă ar fi să le desfăşurăm s-ar întinde pe o distanţă de 4 kilometri. Însă femeile nu fac niciodată glume pe seama lor, nu le dau nume de alint şi nici nu fac din ele un motiv de râs. Organele sexuale masculine atârnă la vedere într-o poziţie vulnerabilă şi fragilă şi reprezintă o sursă continuă de amuzament şi distracţie în rândul bărbaţilor.”

Stilul este accesibil. Soţii Pease folosesc un limbaj natural, care aduce de multe ori cu limba vorbită. Ai impresia că autorul este undeva lângă tine şi îţi şopteşte, nimic nu apare ca forţat, iar cartea te cucereşte prin forţa de percuţie extraordinară. Este o carte pe care vrei să o împărtăşeşti cu ceilalţi, o carte pe care o vei da mai departe prietenilor pentru a vedea şi părerea lor. Informaţiile stârnesc dezbateri, eşti angrenat într-o analiză a fiecărei probleme, vrei să înţelegi mai mult şi, mai ales, vrei să pui în practică ceea ce ai învăţat.

Volumul este esenţialmente practic, iar prestigiul de care se bucură soţii Pease pe planul academic este o garanţie că ştiu foarte multe despre ceea scriu. Cu toate astea, nu refuză niciodată informaţii din exterior şi veţi descoperi cum chiar şi unele dintre propriile lor prejudecăţi iniţiale s-au prăbuşit odată ce au vorbit cu oameni noi, care au reuşit să le prezinte lucrurile dintr-o altă perspectivă. Cartea ne învaţă să fim deschişi întotdeauna la nou şi să acceptăm noile experienţe cu zâmbetul pe buze. Doar aşa ne putem dezvolta, doar aşa putem să nu ne mai considerăm partenerul un inamic. Oricum, cu toţii ştim cine câştigă aceste războaie de fiecare dată…: “Limbajul indirect al femeilor are un scop – stabileşte relaţii cu cei din jur fără să fie nevoie de agresiune, confruntare sau divergenţe. Din perspectiva evoluţiei, exprimarea indirectă le-a permis femeilor să evite neînţelegerile dintre ele, permitându-le să relaţioneze fără să lase impresia că ar fi dominatoare sau agresive. Atitudinea aceasta se potriveşte perfect cu modul în care înţeleg în general femeile să păstreze armonia. Atunci când femeile îşi vorbesc folosind limbajul indirect, rareori se ivesc neînţelegeri – femeile se pricep foarte bine să deducă semnificaţia reală. Metoda poate fi însă dezastruoasă când se aplică bărbaţilor.”

Poveştile intercalate de autori în carte reprezintă punctul forte al stilului celor doi. Folosite pentru a demonstra teoriile expuse, aceste poveşti se axează pe oameni normali, oameni care pot fi întâlniţi pretutindeni şi reiau scenele clasice, plasându-i pe aceştia fie la o petrecere unde bărbatul este fascinat de o altă femeie, fie pe un drum de seară unde el este prea mândru să ceară indicaţii, fie într-o discuţie în care ea refuză argumentele logice şi începe să plângă. Vezi regăsi zâmbind toate situaţiile în care cu siguranţă aţi fost şi voi, însă veţi descoperi că de data aceasta perspectiva este alta, iar interpretarea soţilor Pease vă va pune pe gânduri. Se pare că nimic nu este aşa cum ne imaginasem…

O carte necesară, o carte modernă prin fiecare fibră, “De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile se uită în oglindă” va reprezenta o lectură savuroasă pentru orice cititor, iar pentru cei care adoră studiul relaţiilor dintre bărbaţi şi femei se va individualiza ca o adevărată cheie de boltă. Scrisă într-un stil atractiv, atacând fără prejudecăţi unele dintre cele mai comune tabuuri ale societăţii moderne, cartea este una dintre cele mai bine vândute cărţi de psihologie din istorie şi singura care ne demonstrează fără echivoc că femeile sunt de pe Venus iar bărbaţii de pe Marte. Şi până la urmă, de asta totul este aşa de frumos…

Bibliografie

De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile se uită în oglindă – Allan Pease şi Barbara Pease – Curtea Veche – 2008

PETRE FLUERAŞU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s