MONITOR CULTURAL * on-line

~Petre Bucinschi: „Gustul se discută sau nu?“

Cu deconstrucţia şi construcţia, această analiză care interesează: cui i s-a făcut o operă literară sau de artă, cum s-a creat, care sunt componentele, şi cum se asociază ele, cum se combină între ele şi mai puţin cum pot constitui temeiul unei noi viziuni asupra culturii.

S-ar părea că nu foarte curând o să asistăm la apariţia unui nou curent sau curente pe care le numim generic şi nu întotdeauna cu suficienţe argumente, de avangardă. Cred că însuşi termenul de avangardă este în momentul de faţă întrucâtva lipsit de substanţă, pentru că nici unul din scriitorii importanţi ai ultimelor decenii nu îşi propun să meargă înaintea restului literaturii sau artei, ci să meargă în rând cu ele şi dacă se poate în rând cu cititorii înşişi, aşa încât nu cred că momentele pe care le traversăm sunt prielnice apariţiei  unor noi curente. Se pune întrebarea care ar fi cauza, s-ar părea că unul din efecte să fie acesta: globalizarea la care asistăm şi care nu este înţeleasă peste tot în aceiaşi termeni.

Globalizarea înseamnă pentru foarte mulţi imitarea unor modele fără ca această reverenţă în faţa exemplelor venite din alte culturi să fie însoţită de o înţelegere foarte exactă a propriilor puteri, a propriilor perspective, a propriilor aspiraţii ale culturii naţionale, ceea ce se observă şi în vocabularul din ce în ce mai bizar folosit nu numai de critica literară, chiar şi de omul de pe stradă şi mai ales de mass-media, care oferă exemple.

Prin urmare este o ezitare generală în conturarea, în definirea termenilor care construiesc o cultură, unitatea nu dă niciodată roadele cele mai fertile, să ne amintim de ce spunea Van Gogh: „un artist mare nu e cel care nu imită ci cel care nu poate fi imitat.” In ultimele decenii, nu prea avem artişti care nu pot fi imitaţi; ei înşişi imitând vizibil, declară, manifest, alte exemple. Pare paradoxal, aceste curente, aceste reuniuni ale personalităţilor nu se constituie pentru că nu există interes pentru afirmarea personalităţii, a individului. Se pune întrebarea dacă este o situaţie conjuncturală care va dispărea la un moment dat sau este o tendinţă care va continua pe măsură ce societatea umană este tot mai grăbită, tot mai tehnicizată, etc. Mă tem că actuala tehnicizare duce la un  fel de dezertare de la efortul intelectual, mă tem că acest refugiu în calculator de care avem nevoie, nimeni nu contestă dar pe seama căruia punem poate prea mult, aşteptăm prea mult de la el şi aşteptăm prea puţin de la noi, nu mă refer la înlocuirea calculatorului cu o unealtă de divertisment, cum se întâmplă adesea cu un internet de la care culegem informaţii privind căsătoriile boxerilor  celebri , ci la faptul că dispare această conştiinţă  a nevoii de a te găsi pe tine, îi regăseşti  pe alţii şi îţi ajunge să te amuzi văzându-i. Pentru o societate atât de dinamică, atât de solicitantă este nevoie să se ştie cum să se suprasolicite sau să se solicite suficient ca să facă faţă cerinţelor noii realităţii. Oamenii să fie învăţaţi încă de la vârsta şcolii să se solicite, să ştie ce aşteaptă de la o bibliotecă, de la un muzeu, de la o sală de concert şi de la un calculator.

Nu este adevărat că „gusturile nu se discută” ele trebuie discutate, la urma urmei Kitschul nu este o faţetă a gustului? Există chiar o butadă „Gusturile nu se discută cu condiţia să ai măcar unul”, dar azi devine din ce în ce mai rară posesia unui gust. De ce nu ar fi opusă autonomiei artelor, esteticului, o operă literară care participă la marile probleme ale epocii respective?

Important este cât de realizate, cât de autentice sunt valorile pe care le vehiculează  opera de literatură şi artă în genere; la urma urmei orice domeniu artistic prin valoarea lui este un răspuns la întrebarea „Cum?” mai degrabă, decât la „Ce?”

PETRE BUCINSCHI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s