MONITOR CULTURAL * on-line

~Petre Birău: „Expoziţie Sorin Ienulescu la Deva“

În data de 29 iulie 2009 a fost vernisată la Galeria ,,Forma” a Uniunii Artiştilor Plastici din Deva, expoziţia personală de pictură prin care a debutat artistul Sorin Ienulescu. Deşi se află la prima expoziţie personală, este impropriu spus debut, pentru că Sorin Ienulescu este absolvent al Academiei Naţionale de Artă Bucureşti, la clasa profesorului Ştefan Câlţia, promoţia 1997 şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Bucureşti, activitatea sa artistică pot spune că a început încă din anii ’70, în vremea când eram colegi la Şcoala Populară de Artă Petroşani, secţia pictură la clasa prof. Felicia Constantinescu, continuând apoi cu Liceul de Artă din Craiova şi apoi la Bucureşti, un parcurs artistic complet, în care artistul a lucrat intens, a căutat un drum, o cale de ieşire din amalgamul de forme şi culori în care se ,,bălăceau” colegii săi, un liman stabil, de pe care să poată contempla viaţa şi mai ales să-şi edifice propriul său univers spiritual. A găsit acest ţărm în universul copilăriei sale, petrecută la Cimpa unde s-a născut (22. 07. 1964), într-o casă momârlănească aşezată la poalele unui deal înalt, împădurit cu fagi seculari. Această imagine a Dealului Cimpei şi a pădurii bătrâne, care îl leagă de neamul strămoşilor săi momârlani, i-a însoţit paşii, în peregrinările sale pe meandrele vieţii, i-a dat tărie, atunci când, căzut sub loviturile sorţii, voia să renunţe, l-a încurajat atunci când se simţea al nimănui şi hoinărea pe meleagurile Londrei, i-a şoptit prin vuiet de vânt ,, tu ai un loc, tu ai un tărâm care este al tău, tu ai un neam, tu ai un Dumnezeu pe care îl porţi în suflet”, dar mai presus de toate i-a transmis forţa creatoare, atât de evidentă în lucrările expuse la Deva, în care este condensat întreg strigătul unei vieţi trăite sub imperiul frământărilor artistice, cu toate durerile şi bucuriile sale, întreg travaliul naşterii unei spiritualităţi, a unui artist ce a acumulat energie creatoare, din seva neamului străvechi.

Deşi aparent copacul ar fi motivul expoziţiei lui Sorin Ienulescu, adevăratul motiv este pădurea, pădurea din Dealul Cimpei, pădurea vieţii cu toate fantasmele şi misterele ei, pădurea artei, în care înfloreşte, încet dar maiestuos, arborele său cu rădăcini seculare. Lucrate într-o manieră decorativ-expresionistă, picturile (mai ales cele de dimensiuni mari), exprimă prin pădure, prin fiecare copac din care este compusă, viaţa, vârtejul frunzelor uscate, purtate de vânt în jurul copacului desfrunzit, cântecul vesel al păsărilor, la fel de vesel sub căldura primăverii şi în gerul greu al iernii, bucuria artistului slujind cu talentul său o lume ignorantă, rece şi opacă la dragostea sa, pomul vieţii care se înalţă cuprinzând cu ramurile sale întregul univers. Folosindu-se de şabloane, parcă pentru a nu pierde o anumită identitate a copacilor din Dealul Cimpei, prin această tehnică sugerează arborele ca o apariţie onirică, ce se perpetuează, prin obsesia pădurii, în memoria artistului, dar îi conferă şi veridicitatea trăiniciei, odată cu siguranţa conturului, inducând în compoziţie o stare de magie, care fascinează privitorul atrăgându-l ca într-o vrajă, în această horă furibundă a copacilor seculari, sau poate a străbunilor daci.

Prin tot ce am văzut în expoziţia lui Sorin Ienulescu de la Deva, pot afirma cu certitudine şi bucurie: s-a mai născut un artist!

PETRU BIRĂU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s