MONITOR CULTURAL * on-line

~Otilia-Sorina Tunaru: „Lansare de carte şi recital la Montreal – Imagini şi ecouri“

Lansarea volumului de poezie “Angoasa existentiala” de Ioana Gherman a avut loc in cadrul unui eveniment artistic deosebit: recital de muzica clasica şi de poeme romanesti. In sala de spectacole amenajata in stil bistrou si in fata unui auditoriu numeros, artisti si intelectuali romani din Montreal au facut cunoscute valori culturale romanesti. Totodata, acest spectacol a deschis dialogul cu artisti de diverse origini culturale si a creat contextul potrivit pentru valorificarea schimbului de idei. De remarcat este faptul ca membrii corului “La Muse-Muza romana sunt in majoritate persoane care nu cunosc limba romana. Armonia muzicala deosebita si sonoritatea limbii romane au provocat curiozitatea canadienilor si i-au motivat in efortul lor de a invata cantece romanesti. Seria de activitati este organizata de asociatia culturala M.A.V.A. – La marche à l’amour, à la vie et à l’amitié ( Marsul iubirii, al vietii si al prieteniei). M.A.V.A. are ca misiune crearea, difuzarea şi promovarea evenimentelor culturale care pun in valoare activitati pluridisciplinare. Asociatia sustine artistii de diverse origini, favorizand schimbul reciproc de experienta artistica si facilitand integrarea in societatea quebecoise si canadiana.

Ioana GHERMAN este poeta, muziciana si psiholog; de asemenea este dirijoarea corului „La Muse-Muza romana”. Ioana Gherman este descendenta a familiei Muresianu, familie care a dat Romaniei muzicieni si intelectuali remarcabili. De mica, a urmat cursurile Scolii de Muzica din Brasov unde a invatat sa cante la pian si la flaut. In prezent, Ioana locuieste la Montreal, unde lucreaza intr-un centru privat de psihologie.

Laura ILEA-TUSA, ea insasi scriitoare, a scris o cronica a cartii “Angoasa existentiala” si a prezentat publicului universul poetic al Ioanei Gherman. Doctor in filozofie, traducatoare, beneficiara a numeroase burse de studiu si de cercetare, Laura Ilea a publicat  articole stiintifice si literare, o carte de eseuri si un studiu despre filozoful german Martin Heidegger. Ultimul sau volum de nuvele, intitulat Est”, a fost publicat la inceputul anului 2009 in Franta, la editura L’Harmattan. In prezent, Laura Ilea preda filozofia la Universitatea McGill din Montreal.

Actrita Virginia MATEIAS a sustinut un emotionant recital de poezie in romana si in franceza. Publicul a apreciat intensitatea si dramatismul momentului poetic, muzicalitatea limbii romane si incarcatura emotionala a poeziei semnata de Ioana Gherman. Virginia Mateias este cunoscuta si ca jurnalist, ea fiind semnatara a numeroase interviuri si cronici culturale ale ziarului Pagini Romanesti din Montreal.

Recitalul muzical a pus in valoare opera compozitorul Iacob Mureşianu (1857-1917). Au evoluat in cadrul spectacolului: Andreea IVANESCU si Gaqi PIRRO la pian, Alexandru SURA la tambal, Catalin STOLERU – voce, baryton si corul LA MUSE-MUZA ROMANA.

Profesionalismul artistilor si poezia Ioanei Gherman au fost omagiate cu indelungi aplauze, iar spectacolul s-a incheiat cu promisiunea organizatorului ca acest proiect cultural va continua sa se dezvolte.

Cu drag, din Montreal, de departe, si totusi atat de aproape,

OTILIA-SORINA TUNARU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s