MONITOR CULTURAL * on-line

~Mariea Petcu: „Mulţumim doamnei Mariana Brăescu Silvestri pentru generozitatea de a aduce o rază de lumină în sufletul cititorilor“

Articol preluat din: Cuvântul liber, nr. 1107 10 – 17 martie, pagina 3  

           La începutul anului şcolar 2010-2011 am avut fericita ocazie să particip la lucrările celei de-a XXI-a Conferinţe Naţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), eveniment ce s-a desfăşurat la Bucureşti.

            În cadrul celor 12 secţiuni profesionale ale ABR (cultura informaţiei; statistică şi evaluare; prezervare, conservare, restaurare; referinţe; comunicarea documentelor şi împrumut inter-bibliotecar; achiziţie şi dezvoltarea colecţiilor; periodice; tehnici pedagogice în bibliotecă; legislaţie de bibliotecă şi perfecţionare profesională; carte rară, manuscrise, digitizate; informatizare; catalogare, indexare) au fost prezentate lucrări pe activităţi specifice. De asemenea au fost organizate vizite la marile biblioteci ale capitalei.

            La una dintre acestea, mai exact la Biblioteca Pedagogică Naţională “I.C. Petrescu”, doamna Mariana Brăescu Silvestri împreună cu Asociaţia Română pentru Patrimoniu au organizat un eveniment cultural deosebit – lansarea cărţilor lui Artur Silvestri: “Revolta Fondului Neconsumat. Cazul Zaharia Stancu” şi “Radiografia spiritului creol. Cazul Miron Radu Paraschivescu”, apărute la Editura Carpathia.

            Această ocazie mi-a oferit prilejul să fac cunoştinţă cu o distinsă doamnă a culturii române – Mariana Brăescu, după ce în urmă cu mai bine de trei ani, la activităţile organizate de Biblioteca Judeţeană “I. A. Bassarabescu” Giurgiu, domnul director Ion Gaghii a făcut posibilă întâlnirea bibliotecarilor cu un mare istoric al civilizaţiilor, autor a peste 30 de cărţi, filozof, promotor cultural naţional, Artur Silvestri, soţul doamnei Mariana Brăescu Silvestri.

            Un “Adevărat Prieten” al “bibliotecilor de la sate”, cărora în cadrul proiectelor culturale naţionale le-a făcut donaţii substanţiale de publicaţii, dar şi al Bibliotecii Judeţene “I. A. Bassarabescu” Giurgiu, care a primit o donaţie consistentă de manuscrise, Artur Silvestri a intenţionat să înfiinţeze aici, la Giurgiu, “Fondul documentar naţional al manuscriselor literare”.

            Acest proiect conceput pentru biblioteca judeţeană a rămas, din păcate, nefinalizat deoarece marele promotor cultural a plecat prea devreme dintre noi, lăsând în urmă o imensă durere dar şi o bogată moştenire culturală.

            Elevii Şcolii cu clasele l-VIII “Academician Marin Voiculescu” au avut posibilitatea de a-l cunoaşte pe Artur Silvestri în cadrul şezătorii literare intitulată “Acasă la poetul şi publicistul Ion Gaghii”. Acţiunea a fost organizată de biblioteca şcolii în cadrul proiectului de parteneriat educativ intitulat “În lumea poveştilor”. Cu această ocazie, scriitorul Ion Gaghii a fost invitat în mijlocul participanţilor şi a asistat cu mare plăcere şi interes la o prezentare a acţiunilor ce au fost desfăşurate, pas cu pas, în cadrul proiectului, pe parcursul a trei ani de activitate, fapt ce a permis elevilor acumularea unor cunoştinţe de bază cu care să poată participa la desfăşurarea unei şezători literare.

            În cadrul activităţii, un spaţiu amplu a fost alocat volumului “Autograf pe suflet – in memoriam ARTUR SILVESTRI”, apărut la Editura Cronos, Giurgiu, 2009, unde a fost remarcată frumoasa prietenie şi colaborarea tainică, pe care cei doi au avut-o de-a lungul timpului.

            Despre acest volum Ion Gaghii spunea: “…nu acum mi-aş fi dorit să alcătuiesc această carte ci peste cel puţin 15-20 de ani, când conţinutul ei ar fi fost mult mai plin de sevă şi de parfumul ideilor şi proiectelor culturale îndrăzneţe pe care domnul profesor Artur Silvestri gândea că le vom pune în practică şi, mai ales, în pagină. Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare fiindcă la 30 noiembrie 2008, Domnul Profesor a plecat dintre noi pentru a se odihni în România Tainică deşi, după cum îl cunoaştem, am convingerea că şi acolo, mângâiat de aripile îngerilor, va munci nu 20 sau 22 de ore pe zi, cum lucra aici, pe Pământ, ci o veşnicie.”

            Urmare acestei activităţi, Biblioteca Şcolii cu clasele l-VIII “Academician Marin Voiculescu” a primit ca donaţie din partea domnului Ion Gaghii volumele “Cuvinte pentru urmaşi – Modele şi exemple pentru Omul Român” şi “Mărturisirea de credinţă literară”, “Cărţi de învăţătură” concepute şi îngrijite de Artur Silvestri, precum şi volumul “Autograf pe suflet – in memoriam ARTUR SILVESTRI”.

            La începutul anului 2011, un e-mail mă anunţa că doamna Mariana Brăescu Silvestri împreună cu Asociaţia Română pentru Patrimoniu au hotărât să completeze colecţiile Bibliotecii Şcolii cu clasele l-VIII “Academician Marin Vo iculescu” cu o valoroasă donaţie de carte ce cuprinde volumele: “IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI. MĂRTURII TULBURĂTOARE” – colecţia Pro Memoria Artur Silvestri, “FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE. ZILE DE NEUITAT – volum postum – Artur Silvestri, “ARTUR SILVESTRI. VOCAŢIA CĂII SINGURATICE”- Cleopatra Lorinţiu, “ARTUR SILVESTRI. FAPTA CULTURALĂ” – colecţia Pro Memoria Artur Silvestri, “APOCALYPSIS CUM FIGURIS. ŞAPTE NUVELE FANTASTICE CU PROLOG Şl EPILOG”, ediţia a III a – Artur Silvestri, “PERPETUUM MOBILE. PIESE IMPROVIZATE PENTRU VIOLONCEL Şl OBOI”, ediţia a II a – Artur Silvestri, “REVOLTA FONDULUI NECONSUMAT. CAZUL ZAHARIA STANCU”, ediţia a II a – Artur Silvestri, “RADIOGRAFIA SPIRITULUI CREOL. CAZUL MIRON RADU PARASCHIVESCU”, ediţia a II a – Artur Silvestri şi “ARTUR SILVESTRI – AŞA CUM L-AM CUNOSCUT – colecţia Pro Memoria Artur Silvestri.

            Pentru toate aceste daruri, noi, utilizatorii serviciilor de bibliotecă, conducerea şcolii reprezentată de doamnele prof. Luisa lolanda lonescu, director şi prof. Nicoleta Niculae, director adjunct, dorim, şi pe această cale, să mulţumim doamnei Mariana Brăescu Silvestri pentru generozitatea sa de a aduce o rază de lumină în sufletul cititorilor de vârstă şcolară.

Bibliotecar,

MARIEA PETCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s