MONITOR CULTURAL * on-line

~Loredana Ianoş: „Florica Duma, la aniversare“

Indragita interpreta Florica Duma si-a dedicat intreaga viata melosului popular, fiind un nume de referinta la interpretatea si promovarea cantecului si a portului popular bihorean de-a lungul unei vieti artistice exemplare. S-a nascut pe 9 decembrie, in catunul Caranzel, comuna Lazareni, o zona bogata in folclor, unde radioul si televiziunea au patruns mai tarziu.

Nu a rupt niciodata legatura cu lumea satului, dovada ca si astazi se intoarce cu drag acasa, atrasa de mirosul de flori, de tarina, de cuvintele frumoase  si sincere ale oamenilor din acele parti. Florica Duma a inceput sa cante de la  varsta de 9 ani, iar trei ani mai tarziu urca deja pe scena, la Lazareni. “In copilarie, ma duceam  cu traista, cu gastele ori cu vacile, cantand in sticla de lampa sau in borcan…”, isi aminteste ea. Primul premiu la obtinut in cadrul unui concurs organizat la Stei. De-atunci a participat la numeroase festivaluri atat in tara, cat si peste hotare, in Italia  bucurandu-se de un mare succes. Nu tine insa cont de premiile si diplomele obtinute, pentru ca, spune ea, publicul este cel care te urca si te coboara. Totodata, a editat si o culegere de texte si melodii din zona Bihorului, precum si din zonele de interferenta, iar din 2000, a scos sase CD-uri de colinde si muzica religioasas.

“Cantecele adevarate trebuie sa miroase a tarina si a munca campului. Am crescut cu cantecul in casa. Cantecul popular este viata mea. Cant toata ziua, de dimineata pana seara, si n-o sa ma opreasca nimeni”, marturiseste artista. Recent, a finalizat cel mai nou CD cu 20 de piese, avand o durata totala de 80 de minute, care urmeaza sa iasa in curand pe piata. Discul este produs de Studioul Sonic, din Oradea, sub egida lui Horia Boncut. Acompaniamentul muzical, asigurat cu instrumente originale, este semnat de Dumitru Negrean si Catalin Ardelean. Textele si melodiile sunt mostenire de la tatal sau, Constantin Duma, mare rapsod in zona Bihorului.

Sfatul pe care il da tinerilor artisti de muzica populara este sa nu culeaga cantece de pe internet, ci sa mearga la taranii de prin sate si comune, sa ia legatura cu ei, cu graiul si cantecele lor autentice, pentru ca acolo exista folclor adevarat.

LOREDANA IANOŞ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s