MONITOR CULTURAL * on-line

~Gyuris Adalbert: „Colecţii şi pasiuni“

Fiecare ban îşi are o viaţă…

Când am fost copil, am văzut la alţii de seama mea tot felul de mici colecţii. În perioada de atunci am avut şi eu câţiva bănuţi vechi şi străini. Mult mai târziu, în anul 1975 când m-am căsătorit, în luna de miere fiind, am găsit în holul hotelului unde locuiam o monedă. Era o marcă finlandeză, pierdută pe semne de un turist din această ţară ce se afla şi el în concediu pe litoralul românesc în staţiunea Neptun.

După această  întâmplare m-am apucat să adun… bani, punând toţi vecinii, cunoscuţii şi neamurile să-mi caute bani de hârtie şi din metal. La început am primit un catalog mic, fiindu-mi de ajutor să pot pune în ordine aceşti bani. Apoi după câţiva ani am reuşit să-mi cumpăr catalogul mare în care am găsit totul despre banii româneşti. Încet fără să-mi dau seama, am reuşit să adun câteva sute de monede şi bacnote. M-am născut şi am trăit mulţi ani în Banat, aici am adunat bani româneşti, în primul rând, apoi ungureşti şi sârbeşti, zona fiind la confluenţa celor trei ţări. Având mulţi cunoscuţi am reusit prin ei, mai ales de la cei care au fost plecaţi în străinătate, în concediu sau cu lucrul, să adun bani din aproape întreaga Europa şi din foarte multe ţări ale lumii.

În anul 1997 împreună cu soţia, cei doi copiii şi socri ne-am stabilit în Germania. Pasiunea pentru colecţionarea banilor continuă şi aici. Aici mi-am cumpărat reviste şi cărţi de specialitate pentru numismaţi, cu foarte multe informaţii utile, şi am adunat câteva monede pe care până acum nu le aveam. Pentru mine să fii colecţionar înseamnă să cunoşti istorie, geografie, artă, chimie, să fii ordonat şi să apreciezi frumosul şi interesantul.

În colecţia mea sunt monede pătrate, în formă de roţi dinţate, rotunde cu gaură la mijloc, din elemente diferite: cupru, aluminiu, zinc, fier, nichel şi argint. Mulţi din aceşti bani îmi aduc aminte de copilăria mea, a părinţilor şi bunicilor mei, pe care i-am cunoscut. Mă gândesc cu respect că aceşti bani au fost ţinuţi în mână de foarte mulţi oameni, de la cei mai simpli şi săraci la cei bogaţi.

Din colecţia mea monedele şi bacnotele deosebite ar fi din China, Egipt, Australia, Columbia, Africa de Sud şi Grecia din Europa. Cu aceşti bani eu „călătoresc” în timp şi spaţiu, merg cu sute de ani în urmă şi în multe ţări depărtate sau apropiate, fiecare ban în parte fiind o adevărată fascinaţie cu o proprie viaţă şi poveste…

Cel care are o colecţie, face legătura dintre trecut şi viitor prin prezent, respectând munca celor care au participat la confecţionarea  lor şi mai ales munca celor care au transpirat pentru câstigarea lor. Având această pasiune, am cunoscut locurinoi, am auzit poveşti şi întâmplări interesante şi desigur am venit în contact cu foarte mulţi oameni, oameni ce au aceleaşi idealuri: să fie mai ordonaţi, mai buni şi să aibe o colecţie cât mai completă.

ADALBERT GYURIS

adalbertgyuris@hotmail.com

Germania, decembrie 2009

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s