MONITOR CULTURAL * on-line

~Gheorghe Postelnicu: „La aniversarea lui Vasile Voiculescu“

Într-o ierarhie a ingratitudinii româneşti, indiferenţa faţă de valorile literaturii ocupă primul loc. Omagierile din prezent nu pot îndrepta răul care i s-a făcut lui Vasile Voiculescu în ultimii săi ani de viaţă. Nestinse rămân doar eforturile livreşti ale unor distinşi cercetători ale căror lucrări cer în mod insistent reeditarea. Chiar şi manifestările locale, cu tot aerul lor sărbătoresc şi pseudoreligios, au pălit în ultimii ani. Nu s-au mai întâlnit la Pîrscov voiculescologi de talia lui Florentin Popescu, Alexandru Oproescu, Rodica Pandele, Mircea Braga, Constantin Miu (a cărui lucrare”Vasile Voiculescu- poet isihast”, nu se află totuşi în inventarul Casei Memoriale, aşa cum spera analiticul şi sensibilul profesor constănţean în „Mărturisirea de credinţă literară”, vol. II ). Cine să suporte diurna? Ajunge că o mulţime de instituţii buzoiene, nu-i aşa? îi poartă numele, precum brandurile Pleşcoi şi Pietroasele. „Fantoma marelui om tulbură viaţa activiştilor culturali”, afirmă personajul Jan Zigu din romanul „Tânărul Veronel”, „Ne-au dat în grijă toţi morţii şi nebunii”, se plâng ei, „Noi când să mai trăim ?”

E de aşteptat ca şi anul acesta la 13 octombrie o mulţime de oameni împreună cu preoţii din Pîrscov să cânte „Veşnica Pomenire” în faţa bustului realizat de Oscar Han în 1974, după care autorităţile culturale să premieze destul de subţire pe laureaţii concursului de creaţie literară. Grădina casei memoriale va răsuna de instrumentele electronice ale vreunui grup folcloric buzoian. Cu toate acestea, nici voia bună stârnită de ţuica de prune, nici dialogurile animate purtate între scriitorii invitaţi la cea de-a 124 aniversare a zilei sale de naştere nu vor mai aminti de medicul şi scriitorul Vasile Voiculescu. Dispreţul cu care au tratat comuniştii pe urmaşii săi din Pîrscov, de parcă nu ar fi fost de ajuns anii grei de închisoare politică de la Jilava şi Aiud, nu se va şterge niciodată. Dorel Voiculescu, nepotul de frate al scriitorului, cu greu a putut să-şi ţină la şcoală pe cele două fete, Marioara şi Veronica. Pe pământul din jurul casei pe care numai spiritul poetului înălţat la cer o mai ţinea pe paiente, au fost ridicate o fabrică de conserve(1948), un cămin cultural(1954), cinci blocuri de locuinţe(începând cu 1977), un magazin universal(1971) şi un târg săptămânal, măreţe ctitorii ale puterii populare .

Colivă, tămâie, discursuri, muzică etno, ipocrizie. Singurătate, sărăcie, temniţă, boală. Medicină şi credinţă. Literatură şi  pioşenie. Văzându-l pe stradă, în apropierea Patriarhiei Române, un copil ar fi exclamat: „Mamă, uite-l pe Isus Hristos!”. În 1947 ţinea în sertar şapte manuscrise, pentru că nu avea acces la tipar. Interdicţia a continuat până în 1964, când a apărut postum cunoscutul volum de sonete. În cele două biblioteci importante din Pîrscov se mai află câteva cărţi jerpelite de Vasile Voiculescu, pus de către profesorii de limba română în fruntea listei lecturilor suplimentare. Cu mare efort elevii găsesc prin sat „Capul de zimbru”, „Iubire magică”, „Poeme cu îngeri”, „Destin”. În ultimii doi ani biblioteca şcolii a cumpărat peste 400 de cărţi. Nici una de Vasile Voiculescu. Editurile din România nu sunt interesate de poezia, proza, teatrul său. Ce să mai spunem de „Toate leacurile la îndemână”, reeditată de patru ori până în 1947, când atâţia tămăduitori şi salvatori bat câmpii la televizor?

De Vasile Voiculescu nu te poţi apropia decât în vârful picioarelor, iar despre el nu poţi vorbi decât în şoaptă. „Pune, Doamne, strajă penei mele / Şi-ngrădiri limbutului condei. / Fără pripă, fără ură, nici tocmele / Să stea-n slujba sacrelor idei.” (Poezia „Straja”). Prezent în literatură, numele lui ar trebui sădit şi în otecinic.

Pîrscov, 3 oct.-08

GHEORGHE POSTELNICU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s