MONITOR CULTURAL * on-line

~Gavril Cornuţiu: „Tezaure părăsite“

Sunt din  ce în ce mai convins, pe masura ce îmi  albeste  parul, ca saracii sunt saraci pentru ca nu stiu sa-si  foloseasca avantajele cu care i-a  înzestrat natura. Fiecare  are ceva ce nu are celalalt. Important este sa te  descoperi  pe tine si sa-ti valorifici avantajele.

Cam  acelasi lucru se întâmpla si cu grupurile de populatie. Cei  de pe malul  marii au oportunitatile lor. Cei de la munte au  oportunitatile lor. Cei de la  câmpie sau cei de la deal, pe  ale lor etc., etc. Este necesara putina minte, ca  sa înteleaga  toti indivizii ca interesul comun, binele public este indirect  un  bine al fiecaruia. În plus, desigur, este nevoie de harnicie  si de seriozitate,  adica daca te apuci de ceva nu te opresti  pâna nu finalizezi ceea ce ai început.  Unde vreau sa ajung?  Am asistat cu totii la o frumoasa emisiune TV, preluata de  la  altii mai creativi, în care se prezentau monumente si situri  arheologice, iar  populatia trebuia sa voteze restaurarea unuia  dintre ele. Noi avem în judet doua  asemenea importante monumente,  situri. Este cetatea lui Menumorut, singura  cetate de pamânt  care mai poate fi vazuta în Europa. Istorici, arhitecti si  plasticieni ar putea valorifica aceasta cetate în scop istoric  si turistic.  Altii ar face din asemenea unicate puncte fabuloase  de atractie. Bani? De ce  trebuie bihorenii sa astepte guvernul  si tara? Prin subscriptie publica,  bihorenii ar putea usor  aduna banii necesari. Dar mai întâi ar trebui ca  oficialitatile  locale sa desemneze (cu garantii oficiale pentru credibilitatea  adunarii banilor) un comitet coordonator, iar apoi sa organizeze  un concurs de  restaurare a cetatii. Interesul este nu numai  local, ci si general. Inclusiv  ungurii sunt interesati. Genele  a patru regi de-ai lor pornesc de la fata lui  Menumorut.

Al  doilea tezaur este Cetatea Oradiei. Din aceasta cetate de tip renascentist  s-ar putea face un centru cultural turistic de exceptie. Oradea  nu are multe  lucruri de aratat, dar are multe necesitati. Cetatea  ar putea umple aceste  goluri. Cu conditia sa devina doar centru  cultural turistic, cu buticuri de lux,  cu ateliere pentru plasticieni,  cu sali de expozitie, cu o biblioteca  universitara, cu un  sediu pentru societatea oamenilor de litere si stiinte etc.  Sa  nu uitam ca Oradea, prin grija unor „telectuali” capatuiti,  a ajuns singura  resedinta de judet care si-a desfiintat  toate librariile, vânzând spatiile pe  arginti murdari. Noroc  ca a venit Editura Humanitas, altfel eram singurul oras  din  Europa fara nici o librarie. Si ne laudam ca avem zeci de  mii de studenti!  Dintre cei care au ridicat mâna, jumatate  au ridicat laba. Spun aceasta deoarece  figurau drept cadre didactice.  Auzi, domnule! Oradea este singurul oras  universitar din România  si, probabil, din UE care nu are un magazin de muzica.  Dar…  are conservator. Etc., etc. Orasul pare a fi fost condus de zarzavagii,  este ca un individ care umbla în opinci pline de noroi, dar  afiseaza, tantos, la  gât cravata cu ac cu sclipici galben  (adica fals), nu oricum, ci cravata cu ac.  Ma întreb daca  au la ora actuala acest judet si acest oras decidenti capabili  de  a organiza recuperarea acestor tezaure parasite. Nu este  nevoie decât de  organizare. Sunt sigur ca bihorenii s-ar mobiliza,  la început, putini, apoi, ca  bulgarele de zapada care o ia  la vale. Nu mai vorbesc despre faptul ca Europa  ofera fonduri  consistente pentru asa ceva. Sunt capabili functionarii  Prefecturii  si ai Primariei sa întocmeasca niste proiecte? Gânditi-va  doar la  locurile de munca. Cele doua tezaure ar putea deveni  embleme ale judetului  Bihor, ar crea locuri de munca, s-ar crea  oaze de civilizatie si cultura. Va rog  sa priviti în Lotus  si în celelalte marketuri cum, în lipsa de altceva, tinerii  se duc sa se plimbe printre… preturi… Ce le oferim? Mai  avem noi obrazul sa  le reprosam generatiilor care vin ca  sunt asa… ca sunt pe dincolo…

GAVRIL CORNUŢIU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s