MONITOR CULTURAL * on-line

~Eva Iova: „Suparat sunt, Doamne, supărat…“

Asa reactioneaza unii sau altii care citesc scrierile din acest colt de pagina. Spun unii sau altii, pentru ca sentimentele acestora se schimba de la o saptamana la alta. Cand se simt jigniti in persoana – cu toate ca numele lor nu apare nicaieri, dar probabil se simt cu musca pe caciula – ne transmit ca i-am suparat, ba mai mult, ca i-am atacat, iar critica noastra nu este adevarata! Asta din punctul lor de vedere… Tinem sa-i informam, insa, ca ei sunt minoritatea, pentru ca marea majoritate a cititorilor nostri sunt de acord cu prezentarea adevarurilor si a problemelor reale ale comunitatii noastre, dovada este numarul tot mai mare de cititori din ultimul timp ai Foii romanesti.
Reamintim ca niciodata nu am criticat o persoana particulara pentru ceea ce face sau nu face. Nu l-am criticat pe Mihai a lui X din Micherechi ca nu mai vrea sa-si dea copilul la scoala din sat, ca vrea sa se asimileze, sa fie ungur la fel ca sotia lui, iar copiii lui sa uite cine a fost tata lor. E dreptul lui individual. E treaba lui Mihai ce face cu familia lui. Precum nu am criticat-o nici pe Floarea lui Y din Chitighaz ca si-a dat copilul la scoala maghiara sau ca nu si-l inscrie pe acesta in ansamblul folcloric romanesc. E dreptul ei sa aleaga ceea ce crede ea ca e mai bine pentru copil. Dar am criticat si vom continua sa criticam si in viitor toti acei primari, presedinti de autoguvernari romanesti, directori de scoli sau gradinite, conducatori de institutii romanesti, care isi mint electoratul, care cheltuiesc banii romanilor pe lucruri nefolositoare sau daunatoare comunitatii sau ii ascund in propriile buzunare, care desfiinteaza scoli sau gradinite, care reduc numarul orelor de romana. In loc de suparare, acesti domni sau doamne sa se gandeasca la faptul ca aceste scrieri din Foaia romaneasca reprezinta parerea acelei parti ai comunitatii care, din diferite motive, nu poate sa-si exprime parerea.
Supararea unora ajunge pana la nivelul cel mai jalnic, cand neavand argumente sau macar raspunsuri cinstite, nu le este rusine sa dea lovituri sub centura, de genul „cine nu are copil, sa nu dea sfaturi scolilor”. Asta dupa gandirea lor ar insemna ca medicul sa nu vindece bolnavii de hepatita, pentru ca el nu stie cum e sa ai hepatita, sau toti profesorii sau profesoarele care nu au copii ar trebui dati afara de la scoala. Sigur ca atunci cand nu ai argumente, incepi sa urasti. Iar ura este expresia neputintei.
A spune adevarul, a pune degetul pe rana niciodata nu este o sarcina prea usoara. Si nici prea placuta. Te expui unor atacuri nedrepte, le dai ocazia celor ce se cred suparati sa dea cu piciorul in tine si, in general, in valorile unei societati normale. Exista oameni care mai usor primesc trei minciuni sforaitoare, decat un singur adevar. La nivel de persoana, acestia pot sa faca ce si cum vor ei, dar la nivel de comunitate, aceasta politica a strutului poate fi foarte daunatoare, chiar fatala. Un primar, un director sau un conducator de institutie trebuie sa fie lamurit din prima zi a ocuparii functiei sale ca este responsabil pentru un grup de oameni, iar daca primeste vreo critica sa nu se supere, ci sa mediteze de ce au oamenii aceasta parere…
Respingem ideea ca romanii din Ungaria sunt asa cum sunt „conducatorii” lor (ghilimelele inseamna ca pe unii nici macar nu ni i-am ales noi) si ca toti am trai sub semnul urii si supararii. Jigniti sunt numai cei care nu sunt in stare sa auda „of”-urile celor din jur, si se incapataneaza sa creada ca adevarul este numai de partea lor. In loc sa traim intr-o stare de normalitate si sa vorbim deschis despre problemele noastre reale, preferam sa ne jucam de-a suparatii, sa ne bagam capul in nisip si sa ne prefacem ca totul e in cea mai mare ordine. Si nu ne dam seama ca nu ne putem salva prin minciuni si suparari, ci numai prin adevar si dialog.
EVA IOVA, Foaia Romaneasca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s