MONITOR CULTURAL * on-line

~Elena Buică despre Elisabeta Iosif – „Globul de cristal“ – povestiri fantastice

In acest volum, „Globul de cristal”, ca si in alte scrieri,  m-a atras la scriitoarea Elisabeta Iosif stilul de povestitor innascut, impletit cu o gandire rafinata. Stapaneste un vocabularul bogat, nuantat, colorat, indelung exersat, cu continut dens, asupra caruia trebuie sa te opresti pentru a merge pe firul gandului in adancime. Stapaneste arta coplesitoare de a imbina simplitatea cu profunzimea gandurilor transmise. Impresioneaza printr-un orizont larg si prin vibratia frazei:

“Furtuna dezlantuita amesteca apa cerului cu cea a pamantului, intr-o invalmaseala care depasea orizontul. Raul se zbatea inafara zagazurilor, podul de deasupra disparuse in valuri. Apele capatasera sonoritati neasteptate, ingropand arbori, case, animale. Masa lichida ne inconjura nemilos, oglindind zarea, intunecata a catastrofa…(“Potopul de acasa” pag. 25)

I-am admirat scriitoarei Elisabeta Iosif credinta in valorile absolute. Transpare o deosebita chemare pentru bine, adevar si frumos. Lectura cartii “Globul de aur” iti ofera o lume a povestilor fantastice departe de  cinismul, brutalitatea, ura  sau josnicia unor semeni care se dau in spectacol fara rusine. Ea iti dezvaluie o lumea ca si cand ai redescoperi-o de la inceputurile ei. Am apreciat influente ale folclorului romanesc, dar si al celui universal, cu deosebire legendele Olimpului. In tara am avut un bun si drag prieten, plecat acum in lumea altor zari, medicul oftalmolog Coriolan Bucur. Era pasionat de aceste legende. Cartea “Globul de cristal” mi-a readus multe imagini si discutii pe aceasta tema, care mi-au luminat si inflorit o parte a anilor petrecuti in frumoase dezbateri.

Din scrierile sale se desprinde harul vorbei scrise, forta cuvantului, plasticitatea,  originalitatea, capacitatea de a dialoga.

“Cuvantul scris izvoraste ca din durere de mugur”, ne spune prozatoarea.  In scrisul sau cuvintele se intalnesc in chip placut: “pridvorul cuvintelor“, “foisorul inserarii”…

M-am simtit deconectata in timpul lecturii fiindca nicio umbra nu a plutit peste lumina gandului.

ELENA BUICĂ – colaborator al publicatiei „Observatorul” – Toronto

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s