MONITOR CULTURAL * on-line

~dr. Dorel Schor: „Aceasta nu este o pasăre cântătoare“

Lydia Elron menţine în atenţia permanentă a publicului remarcabila creaţie artistică a regretatului pictor Baruch Elron. De data aceasta, ne propune o tematică interesantă, „tablouri realiste şi surrealiste în care apare pasărea, ca simbol al aspiraţiilor, al libertaţii”.

Ea ne propune ca exemplu „o pasăre măiastră care face ceasuri în loc de ouă, alta care hrăneşte puii cuibăriţi într-o pălărie (simbol al maternităţii), sau o pasăre care duce veştile peste acoperişurile din Iaffo ori poartă…o mască de gaze”.

Această prezentare modestă poate fi, desigur, mult completată. Opera lui Baruch Elron este foarte bogată în simboluri. Creaţia, Natura, Omul se află în impact permanent, un impact care îmbină simultan elemente dintr-o lume conştientă, inconştientă şi subconştientă. O lume a visului conectată cu o viziune creativă de o mare originalitate. La el, procesul creativ se bazează pe simboluri şi metafore, pe echilibrul dintre contrarii, acesta fiind în esenţă condiţia progresului.

Analogiile şi aspectele ambivalente servesc cu prisosinţă imaginaţiei şi limbajului pictural. Emblematica folosită de Elron poate fi percepută, desigur, în interpretări diferite. Arta lui se identifică cu şcoala realismului fantastic, acel stil care acceptă realitatea modernă prin înţelegerea complexităţii umane. Intuitiv şi logic, în creaţia sa conceptul timpului şi spaţiului variază spectaculos într-un bogat simbolism. Zborul păsării sugerează ideea de libertate, setea de infinit. Pasărea este considerată simbolul elevaţiei spirituale, dar şi al păcii, al dragostei. La Elron, păsările apar în picturile cu temă biblică, în cele erotice, în seria creaţiei, ca imagini ale luminii, alegorii ale dorinţei sau ale mobilităţii. Pasărea înseamnă şi abilitate, contemplaţie, măiestate, forţă, victorie a spiritului.

Întreaga operă a pictorului are o bază filozofică, caută un echilibru între substanţă şi idee, între abstract şi imaginaţie, între vis şi realitate, chiar între copilărie şi bătrâneţe. Imaginaţia lui Elron nu are margini. Dar, în acelaş timp, vede lumea concretă ca un sat global. Puterea sa de a exprima reacţiile adânci ale eului ne invită într-un labirint în care se gasesc frumosul, raţionalul, fantezia, imaginaţia. El ne conduce prin acest labirint (cu experienţa sa personală, dar şi cu cea colectivă), ne plimbă printre subiecte biblice, istorice sau sociale pentru a ne lasa la  final convinşi că „aceasta nu este o pasăre cântătoare” ci un simbol al multor inţelesuri, pe care sântem liberi să le interpretăm conform cu personalitatea individuală a fiecăruia.

Dr. DOREL  SCHOR

Expoziţia Elron (curator Daniel Cahana Levenson) e deschisă la Beit Gabriel, pe malul Kineretului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s