MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Sergey Moskalev – o relaţie privilegiată“

Până nu l-am întâlnit pe Sergey Moscalev nu ştiam mare lucru despre Penza, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, din districtul federal Volga, la sud est de Moscova. Când am văzut prima dată câteva din lucrările lui într-o galerie din Tfat (Safed) în Galileea, mi s-a spus că artistul trăieşte într-un chibuţ de lângă graniţa Israelului cu Libanul, Manara… Dar venea, ca emigrant, din Penza.

Sergey e un bărbat tânăr, o figură deschisă, un optimist… Aşa pare. Nu s-a speriat de impactul cu o ţară nouă, cu realităţi neobişnuite, cu climă atât de diferită de ţinuturile natale. El, cel plecat din stepa rusească, îşi trimisese în lume, cu mult timp înainte, tablourile. De fapt, îl „descoperise” la Penza, un francez, colecţionar pasionat şi, probabil dealer, pentru că din clipă în care stabilise relaţia cu omul şi artistul numit Moscalev, i-a organizat anual, expoziţii cu vânzare. În primul rând în Franţa (la Paris, Bordeaux, Pau, Rambouillet, Angouleme), mai apoi în Spania, Canada, Statele Unite… Şi dacă adăugăm expoziţiile din Rusia şi din Israel, realizăm o „performanţă” mai mult decât onorabilă pentru un pictor care încă nu a împlinit 40 de ani.

Eu l-am cunoscut la Expoziţia organizată la Tl Aviv în sprijinul adunării de fonduri pentru cercetări în boală AIDS (SIDA). E un eveniment anual, deosebit: sute de artişti plastici (pictori, sculptori, ceramişti) donează din creaţiile lor, iar publicul achiziţionează cu generozitate. Sergey oferise o natură statică, de dimensiuni frumoase, care atrăgea atenţia de departe. Deşi era devreme, dimineaţă, pe ramă figură punctul roşu, semn că tabloul se vânduse.

Sergey Moscalev e un bun peisagist. Şi portretist. Compoziţiile sale sunt echilibrate. Personajele din scenele de gen (din vechiul Ierusalim, de exemplu, sau din chibuţ, două lumi atât de diferite) sugerează demnitate şi statură morală, îndepărtându-se de anecdotic sau de pitorescul facil. În aceste compoziţii, peisajul are uneori numai o funcţie decorativă, de atmosferă. Dar, alteori, devine personajul principal, copleşitor prin dimensiunile sugerate, prin viziunea masivă a Naturii şi relevarea frumuseţilor marilor forme şi ritmuri ale acesteia. Din multiplele planuri care alcătuiesc priveliştea, nimic nu se pierde. Şi rezultă o bună îngemănare a clasicului figurativ cu expresionismul pregnant.

Sunt sigur că Sergey Moscalev ne pregăteşte frumoase surprize. Are acest potenţial şi are atuul vârstei. Calitatea tehnică a picturii sale, foarte personală de altfel, şi deschiderea sa către subiecte multiple îi crează o relaţie privilegiată. Pictură sa energică, „”nervoasă” corespunde gustului contemporan.

Dr. DOREL SCHOR

martie 2010

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s