MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Nudul în pictură“

Nud este denumit genul de pictura care reprezinta un corp uman gol. De cele mai multe ori este un omagiu adus femeii in frumusetea goliciunii ei.. S-ar putea afirma ca nu se afla pictor contemporan care sa nu fi pictat un nud de femeie… Nudul barbatesc a fost mai putin abordat, desi mari pictori, din motive cunoscute lor (si noua) l-au preferat celui de femeie. Leonardo de Vinci, Michelangelo, Caravaggio precum si destui altii si-au dovedit din plin maiestria …

 

Primele reprezentari ale trupului dezgolit le-a realizat omul preistoric care a imaginat acele zeitati  cu pintecele si sinii mari , intruchipari ale maternitatii .Nudul a  a fost  o tema curenta in arta anticilor europeni. Venus Capitolina pastreaza o oarecare pudoare in timp ce nu mai putin celebra Venus din Milo apare triumfatoare in seductia  si armonia ei perfecta. Evul mediu a evitat subiectul, dar pictorii din Renastere l-au reintrodus curajos. Evident, s-au servit de pretexte mitologice, de scene biblice, de alegorii.  Au patruns si in pictura religioasa , nuditatea reprezentind imaginea puritatii.

 

In pictura laica, nudul celebreaza  frumusetea, gratia, eleganta si chiar…virtutea. Depinde, evident, de interpretare si context. Erotismul conventional ascunde sexul. Dar fiecare epoca a  dezvoltat subiectul potrivit conceptiilor sociale, politice, morale, religioase ale societatii respective. Pentru unii, care considera ca femeia trebuie sa-si ascunda fatza si gleznele, nudul este tabu si astazi.

 

Pictorii au descoperit in femeie  pe mama, zeita, iubita, sau pur si simplu femeia femeie. Ei au admirat si surprins simetria si proportiile, nu au ocolit seductia si ispita. Amanuntele goliciunii trec de la interdictie la extravaganta. Admiram o galerie impresionanta de personaje feminine, de la cele rafinate si altele „fatale”, pina la nudurile de o simplitate surprinzatoare; nuduri inocente si nuduri pasionale, nuduri timide si nuduri indraznete…De la nasterea imacluata  a Afroditei  lui Botticelli la nudurile sensuale pictate de Titian si Giorgione, la nudul total al lui Tintoreto si cel robust al lui Rubens, la cel familial al lui Rembrandt, sau complice vinovat al lui Goya , tematica se prelungeste firesc la scandaloasa Olimpie a lui Manet, la operele semnate de Renoir, Modigliani, Pascin,  Picasso, Dali, Delvaux, Botero …

 

Dintre pictorii romani ii vom aminti pe Grigorescu, Tonitza, Pallady, desi lista ar putea continua la nesfirsit, ca si in cazul israelienilor Rubin, Ianco, Bezem, Rosentalis…Noi vom ramine, ca intotdeauna,  admiratori ai genului, credinciosi principiilor si valorilor noastre estetice.

 

Dr. DOREL SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s