MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Multe sunt feţele Ierusalimului (expoziţia pictorului Avi Schwartz)“

Neinchipuit de multe sint fetele Ierusalimului…Si nu e alt oras in lume in care sa se intilneasca precum in Cetatea Eterna marile religii monoteiste, istoria si turismul, arhitectura si traditiile, monumentele si universitatile, peisajul si muzeele, arheologia si legendele biblice, trecutul, prezentul si viitorul… Precum si peisajul uman, de o diversitate uluitoare…

Iata de ce, pregatind expozitia sa, dedicata capitalei israeliene, pictorul Avi Schwartz s-a aflat in fata unei dileme. Multe sint fetele Ierusalimului si acesta este si numele imprimat pe catalog (Jerusalem of Many Faces), dar cum le poti cuprinde, macar in parte si oricit de selectiv ?  O expozitie personala trebuie sa fie unitara, subiectul reprezinta traducerea  unui punct de vedere personal, atasamentul artistului pentru obiectul inspiratiei sale. Si atunci, exista optiunea de a alege din multiplele fete ale Ierusalimului, una anume. Pictorul a optat pentru latura iudaica, pentru pastratorii traditiilor evreiesti, pentru acea lume care ne aminteste noua, europenilor, de tirgurile de odinioara, cu meseriile si nevoile perpetue, cu acele figuri inscrise in panoplia „antropologica” a oamenilor simpli.

Avi Schwartz s-a inspirat intotdeauna din lumea acestor oameni, personajele sale sint din straturile aparent marginale ale societatii. Temele sociale apar in fundal, ca o aluzie discreta, dar de care nu poti sa nu tii seama, chiar daca empatia artistului nu se traduce  printr-o atitudine de protest sau care sugereaza schimbarea. Dinsul pastreaza o oarecare distanta de subiect, nu se implica personal, dar simpatia lui se tradeaza prin caldura culorilor ( preferinta pentru albastru de Prusia, galben ocru, rosu brun, verde vegetal), prin atmosfera calda, prin lumina optimista.

Daca nu ma insel, este prima data cind Avi Schwartz dedica toate lucrarile unei expozitii personale exclusiv Ierusalimului. Palmaresul sau bogat inregistreaza indeosebi peisajul urban din Zfat, Yaffo, Lud, Ramle in cautarea unor realitati in care se interfereaza epocile. El s-a „specializat” in scene de gen, piete orientale, cafenele, case vechi, aspecte din port, sinagogi. Lumina Israelului ii permite contraste coloristice puternice. Portretul, peisajul, realitatile urbane le regasim acum in cartierele evreiesti ale Ierusalimului. O reprezentare figurativa a spatiului, focalizata pe aspecte caracteristice unei populatii comunitare care pastreaza cu incapatinare traditiile si un mod de viata usor anacronic.

Expozitia de la Ierusalim nu se vrea o enciclopedie sau un ghid turistic, ci o invitatie la

un gen de nostalgie estetica.

Dr. DOREL  SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s