MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Marga Grauenfels (o artă utilă şi decorativă)“

Despre ceramica s-a spus ca este o arta care cere stiinta si tehnica. Ca este o arta utila si decorativa… Probabil  cea mai veche din toate artele vizuale, care vine din adinca preistorie si ajunge triumfatoare in contemporaneitate. Cu radacini in Fenicia si  Egipt, in China si Peru, in India si Grecia, in Roma si Bizant, peste tot….Ca sa ajunga, cu propria incarcatura de frumusete, la eroina prezentarii noastre din …Rishon Lezion.

Marga Grauenfels, nascuta in Bucuresti, creeaza in Israel. Aici a studiat designul de interior, ceramica si sculptura. Repertoarul ei creator cuprinde poterie functionala, lampi de apartament, sculpturi si obiecte de iudaica. Obiectele pe care le concepe sint inspirate de evenimente personale, de vise, de oameni si animale, de utilitati pe care le vrea mai frumoase. Mai toate lucrarile ei sugereaza liniste si meditatie, radiaza discret o simbolica a libertatii in multiplele ei intelesuri.

Munca unui ceramist nu e usoara. Prelucrarea argilelor (in greceste, keramicos inseamna argila) necesita omogenizarea amestecului: argile comune, caolin, quartite, talc, grafit , cocs. Amestecul plastic trebuie modelat, decorat, smaltuit, uscat si ars la temperature inalte. La aceste manopere, comune lucrarilor in serie, se adauga esential contributia artistului care, in unicate, isi dovedeste de fiecare data creativitatea, fantezia, personalitatea.

Lucrarile Margai Grauenfels se deosebesc prin forme variate si elegante, decoratie simpla dar inteligenta, colorit discret dar luminos, rezultate surprinzatoare si atractive.

Cit de usor se lasa materia inerta modelata de mainile artistului ? Uneori vine prietenoasa in intimpinarea sa, alteori se incapatineaza si nu se lasa desprinsa din lutul amorf, si iata – uneori – ofera surpriza unui „nou venit” fericit, eliberat din masa proteica. Presupun ca satisfactiile artistului ceramist, care munceste infrigurat si pasionat, sint mult deasupra dezamagirilor si esecurilor inerente. La care se adauga  secreta multumire de a vedea admiratia privitorului, fie el priceput in domeniu sau doar un copil vrajit de frumusete.

Arta ceramicii ocupa un capitol prestigios in artizanat si traditii. Dar arta fiecarui ceramist creator contemporan inscrie o pagina de autentica unicitate.

                                                                                               Dr. DOREL SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s