MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Maia Martin – Primiţi-mă cu iubire (arta)“

Asa isi intituleaza pictorita Maia Martin unul din tablourile ei. Nu e singurul cu nume neobisnuit: Triunghiul cel vesel  in lumea culorilor, Bunul rinocer fantastic, Vis asirian, Bucurie albastra, Protectia lui 2 transformat in 1, Tandrete pe Saturn, Demoni simpatici si altele in acelas stil ne indreapta atentia catre un spirit larg deschis, cu harul fanteziei si al umorului. Arta ei plastica adevereste din plin afirmatia…

La inceput, pictura ei nedumereste un pic. Pentru ca e altfel. Aceasta este, de fapt, conditia de a fi remarcat: sa fi altfel! Deosebit, in sensul bun a cuvintului. E drept ca privitorul avizat cauta apropieri de unii maestri ai penelului. Uneori gindul te duce la Kandinsky si la Delaunay, alteori la Leger si Mondrian, sau Klee si Malevici. Dar cum acestia, pina la urma, au fiecare ceva specific, ne intoarcem la Maia Martin, tinara pictorita care iubeste toate culorile lumii, dar are vocatia ineditului.

Artista cauta formele esentiale, uneori intr-o presupusa geometrie a spatiului, alteori intr-o sinteza a unor elemente insolite, eliberind visarea si fantezia, intr-o simbioza interesanta a realului si imaginarului. Lumea ei este poetica, dar nu lipsita de umor. Liniile si formele din picturile Maiei tind spre fantastic, netinind seama de reguli stricte. Ea reuseste sa ne atraga intr-un joc simpatic, facindu-ne partasi nu doar la compozitie, ci si la subiectul care este uneori nastrusnic, alteori adinc filozofic.

Este stilul pictoritei constructivist? Expresionist abstract? Figurativ sintetic? Urmarindu-i creatia pe parcursul anilor, este usor de sesizat tendinta catre sinteza, permantza tinutei  lirice si reluarea poetica a unei amprente onirice, feminine. Pictura ei este, in ultima instanta, inconfundabila . Pentru ca dincolo de influentele firesti, Maia Martin  demonstreaza un stil personal cu o admirabila libertate a constructiei. Stilizarea inteligenta, emotia lucida, ideile indraznete si, probabil mai mult decit orice, vocatia ineditului o plaseaza indubitabil in avangarda actuala a artelor plastice.

Sa o primim cu iubire , asa cum ne indeamna? Fara discutie. Ea si-a cucerit prin indrazneala tusei, prin conturul care da miscare, prin conceptie , idei si o binecuvintata tenacitate, un loc promitator in categoria artistilor autentici. Ideile nu-i lipsesc, talentul nici atita… E firesc sa asteptam cu interes evolutia viitoare a Maiei.

Primind-o, bineinteles, cu iubire!

                                                                       Dr. DOREL SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s