MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Gh. Bălăceanu – Un artist cu vocaţie optimistă“

Posta mi-a adus, nu de mult, o carte expediata din Romania: un volum de epigrame  semnat de Gheorghe Balaceanu. Autorul, isi intituleaza volumul „Umor pe strada lui Pastorel”. Faptul ca locuieste in Iasi, pe strada  Al.O. Teodoreanu  si ca face parte din  „Academia Pastorel” i-a inspirat desigur titlul cartii. Dintr-o prezentare si din citeva date despre persoana autorului, aflam cu surpriza ca profesia de baza a umoristului  este de . .. cercetator stiintific si ca dumnealui este doctor in psihologie. Si ca, in afara de inspiratele epigrame, este autorul  a peste doua sute de lucrari stiintifice.

 

Tocmai imi spuneam ca iata, exista oameni care, dincolo de rigoarea profesionala isi gasesc timp pentru aceste exercitii de virtuozitate mentala pe care le presupune epigrama, cind  la cartea de vizita a domnului Balaceanu se adauga inca o calitate: cea de presedinte al Asociatiei artistilor plastici amatori din Iasi. Ca sa fi presedintele ales al unei asociatii de pictori, trebuie sa fi, desigur pictor. Interesindu-ma de lucrarile pictate de dumnealui, se mai adauga un amanunt: nu e numai pictor, e si sculptor.

 

Sa ne ocupam, deci, de artistul plastic amator Gheorghe Balaceanu. In majoritatea picturilor in ulei, se dovedeste un bun peisagist. S-ar putea chiar spune ca datorita intuitiei sale vizuale, peisajul aerat si de larga respiratie este vocatia sa. Culorile din lucrari sint optimiste, tusele vioaie, uneori sarbatoresti. Din multimea de planuri  care alcatuiesc privelistile, el alege doar citeva pentru a evidentia valentele naturii.

Din acest motiv, planul al doilea se reliefeaza clar, cu destula intimitate, obtinind  un caracter decorativ.

 

Alteori, Gheorghe Balaceanu deschide un alt capitol in creatia plastica. Desi are pregatire formala in materie, ii place sa-si „faca mina” dupa modelul picturii naïve.

Secretul e aparent simplu: cultul amanuntului, ignorarea perspectivei, utilizarea culorilor primare, un strop de umor si simplitatea compozitiei. Totul exprima buna dispozitie, optimism si voiosie echilibrata. Plus o unda de lirism sau nostalgie…

 

Sculptura este, in schimb, supermoderna. Stilizata, bazata pe sugestie si metafora, cu folosirea inspirata a volumelor si a arcurilor gratioase, in functie si de materialul utilizat. Aflu, cu placuta surpriza, ca in afara participarilor la expozitii si concursuri, lucrarile lui Gheorghe Balaceanu se afla si in colectii particulare din Anglia, Australia, Canada, Danemarca, Elvetia, Franta, Grecia, Germania, Israel, Romania Statele Unite si Ungaria. Cercetatorul stiintific le-a notat, in ordine strict alfabetica.

 

Dr. DOREL  SCHOR

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s