MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Expozitţa anuală a artiştilor plastici din Natania“

Expozitia anuala a Asociatiei artistilor plastici din Natania si imprejurimi  si-a propus de data aceasta un titlu oarecum neobisnuit: „Reshet”, ceea ce s-ar traduce Retea. Iar pictorii si sculptorii au fost invitati sa se incadreze tematic. Aceasta ar putea  fi o oportunitate, cita vreme permite cele mai largi viziuni si interpretari in ciuda unei aparente limitari. Retea inseamna impletitura, tesatura, dar si un sistem oarecare de strazi, drumuri cu ramificatii si intretaieri, poate fi un ansamblu de institutii sau de magazine, de distributie a apei, electricitatii, irigatii… Pentru artisti cuvintul poate capata semnificatii foarte actuale, sociale si politice, un spatiu de meditatie si interpretari libere, de idei. O retea de idei? De ce nu?!

 Provocarea a fost acceptata de un numar foarte mare de artisti plastici care au creat in aceasta „cheie” fara a face vreun compromis cu universul personal.al fiecaruia. O anumita  investitie emotionala  determinatade angajarea in acest experiment iesit din  comun e fireasca. La care se adauga amanuntul deloc neglijabil ca fac parte dintr-o zona culturala specifica.

 Cei peste patruzeci de participanti la expozitia care tinde sa devina un eveniment traditional nu s-au postat in contrapunct cu realitatea inconjuratoare, dar nici nu au renuntat la subiectul favorit, la temele metaforice, la obiecte familiare plasate in contexte nefamiliare, la limbajul pictural propriu. Ei ne surprind cu interpretari cromatice inedite, cu relansarea figurativului sau, dimpotriva , cu simboluri contradictorii.

 Privitorul ramine uneori surprins de alegorii, mituri, sensuri, experiente, conotatii care reflecta framintarile unor ego-uri personale. Ceeace este bine. Arta trebuie sa fie si putin provocativa.ramanind prietenoasa si placuta. O expozitie colectiva, este considerata un eveniment de anvergura in viata culturala comunitara, cu conditia sa aduca un curent de aer proaspat in spatiul plastic.

 Reusita unui asemenea experiment repetat se masoara pe termen lung, cita vreme se inscrie cu succes, prin apropierile conceptuale, in mentalul colectiv. Artistii plastici care expun la Natania folosesc un limbaj artistic universal cu insemne si valori locale.

Lucrarile lor reusesc sa transmita privitorului un discret mesaj: viata e vibranta si plina de continut !

                                                                    Dr. DOREL SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s