MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Eduard Grossman descoperă America“

De fapt, ar trebui sa scriu ca America il descopera pe Eduard Grossman. Iar eu am  multumirea de a fi fost printre primii care, in urma cu doua decenii, l-au descoperit  pe artistul venit din frigul Siberiei. Pictorul provine, de fapt, dintr-o familie originara din Iasi, aruncata de capriciile soartei si ale istoriei foarte departe, in stepele fara margini ale Rusiei, mult dincolo de muntii Urali. S-a nascut intr-o localitate numita Kendige Pogost din… republica autonoma Komi. La capatul pamantului…

 Ajuns in Israel,Eduard Grossman a fost coplesit de explozia de lumina, de sarbatoarea

continua  a culorilor, de exuberanta  si caldura Tarii Sfinte. Arta lui a parasit pe nesimtite canoanele academice, s-a imbogatit cu o sonoritate interioara, a devenit bogata, puternica, distinctiva… Tonalitatile luminoase s-au incarcat de lirism, volumele si culorile vibrante, cu o clara tendinta spre abstractul pur, au creat pentru privitor iluzia inceputului.

 Stilul sau nou, unic in acel moment, de caleidoscop magic cu imagini simultane,  a intrat in rezonanta amiabila cu perceperea cognitive a privitorului. Tablourile lui aveau un sens primordial, care sugera Geneza, in armonie cu efectul psihologic, cu acea complexitate fina a spatiului care duce la mister si famec.

 Au urmat anii in care lucrarile lui Grossman s-au raspindit. In cercuri concentrice, in Israel, apoi in numeroase tari europene. Galerii din Franta  si Germania, din Anglia si Suedia l-au solicitat. Apoi muzeele de arta contemporana din Strasbourg si Zagreb, colectionarii din Rusia si Japonia, din Belgia si Canada, din Finlanda si Africa de sud.

 Lucrari semnate de Eduard Grossman au ajuns si in urma cu ani in America. In expozitii colective ale pictorilor israelieni sau organizate dupa criteriul provenientei artistilor din fosta Uniune Sovietica. Acum insa, expozitia  e personala. Trei galerii prestigioase, una din Ierusalim, alta din Jersey City si a treia din New York si-au unit initiativa, si-au oferit auspiciile. Eduard Grossman descopera America  si America il descopera pe Eduard Grossman, cel impus cu incredibila repeziciune in atentia iubitorilor de frumos prin lirica compozitiei si prin sensibilitatea culorilor post-impresioniste. Pictura sa optimista reuseste sa ne convinga ca lumea e, totusi, frumoasa si plina de miracole.

Dr. DOREL  SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s