MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Desenul talent şi creativitate“

La prima vedere, e foarte simplu sa desenezi. Toti ne-am incercat creionul sau pixul, ba am si luat lectii de desen in scoala… Pentru artistii plastici, desenul este insa o importanta piatra de incercare. Am auzit afirmandu-se despre cite un pictor ca este un desenator excelent sau, dimpotriva, despre altul ca nu-i un bun desenator…Tot asa cum stim foarte bine ca marii maestri excelau in materie, desenul-schita fiind adesea proiectul de inceput al unei capodopere.

As putea afirma ca desenul poate cuprinde elementele definitorii pentru conceptul general al unei picturi ulterioare, formele ei principale, sugestii particulare care pot fi preluate (sau nu) in alte lucrari. De aici si soarta incerta a lui. Un desen poate fi abandonat, ratacit, pierdut…Dar poate ramine ca baza unei lucrari valoroase, tot asa cum isi poate stabili cu demnitate  un statut de independenta.

Desenul este probabil, o forma foarte sincera de expresie artistica tocmai datorita  spontaneitatii si prin transpunerea imediata a unei imagini mentale, a unor idei  care se vor dezvolta ulterior. El permite experimente, variante numeroase, poate ascunde un proiect, dar cuprinde intotdeauna o speranta. El este si arta si tehnica in acelas timp, in priceperea  de a reprezenta grafic un  obiect, o figura, un peisaj si, de ce nu, o metafora, un mesaj, o emblema…

De la desenul independent pina la arta decorativa, de la desenul satiric la cel animat, artistul va trebui sa-si dovedeasca nu numai talentul si abilitatea, ci si creativitatea si inventivitatea intr-un domeniu de competenta deosebit. El se afla concomitant in carnetul de schite sau pe foaia de hirtie , dar si in universul intim al artistului, in laboratorul mental al acestuia. Norocul de a avea prieteni pictori mi-a prilejuit adesea

cunoasterea  unor metamorfoze surprinzatoare, transformarea unei linii creionate in compozitie, sa urmaresc etapele nebanuite ale creatiei artistice.

Interesante mi se par opiniile unor mari pictori despre desen.

Henri Matisse spunea cu simplitate: „Desenul inseamna punerea unei linii in jurul unei idei”.

Salvador Dali intregea conceptul: „Desenul reprezinta sinceritatea in arta. Nu e posibil sa trisezi. Ori esti bun, ori nu esti bun”.

Iar August Renoir exprima, pe undeva, chintesenta : „Acest desen mi-a luat mai putin de cinci minute, dar mi-au trebuit saizeci de ani ca sa ajung sa-l fac”.

                                                                                    Dr. DOREL SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s