MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Colecţia Merzbacher“

Doctorul evreu german Merzbacher a inteles semnificatia noptii de cristal …La timp, pentru copilul Werner pe care l-a trimis in Elvetia, in grija unui coleg crestin, tirziu pentru el si ceilalti din familie, asasinati la Auschwitz. Werner avea zece ani cind si-a pierdut familia si doar cincisprezece cind, dupa razboi, a ajuns in Statele Unite, la niste rude …Biografia sa  se intilneste cu arta in momentul cind  se casatoreste, peste alti citiva ani, cu Gabrielle Mayer.

Familia Mayer se salvase din Germania nazista la timp. Parintii Gabriellei reusisera sa trimita in America si colectia lor de arta, amenintata sa fie confiscata si distrusa pentru ca adapostea lucrarile unor pictori etichetati decadenti. Hitler decretase arta acestora ca fiind degenerata. „Degeneratii” se numeau Kokoschka, Javlensky, Kandinsky, Klee, Kirshner, Beckman, Chagall, Nolde, Max Ernst, Picasso, van Gogh, Vlaminck, Braque…

Biografia paralela a orfanului Merzbacher si a unor artisti mai putin cunoscuti dar care au suferit, a caror lucrari au fost denigrate sau distruse, explica ambitia  de a salva lucrari care, alaturi de cele din colectia Mayer, s-au dovedit opere reprezentative pentru arta secolului 20. Werner Merzbacher desfida conditia de bunissman, devine  un rafinat cunoscator de arta. El achizitioneaza tablouri la licitatii,  de la galerii selecte sau de la familiile pictorilor. Niciodata la sfatul unui specialist. Numai conform gustului personal, mergind  intuitiv pe maxima calitate, cu abilitatea de a atinge performanta…

Colectionarul este o personalitate entuziasta. Un spirit pasionat. Instinctiv el alege culorile puternice, vii, optimiste, care dovedesc victoria vietii. Spiritul sau este pasionat, dramatic, entuziast. Cauta efectul culorii, nu doar cel optic ci si muzicalitatea, aspiratia intelectuala, atmosfera, tenacitatea, vitalitatea, energia… Colectia Merzbacher contine lucrari foviste, expresioniste, figurative si abstracte, impresioniste, simboliste, cubiste, suprematiste… In ciuda puternicelor diferente de stil, ceea ce le uneste este culoarea…. Puternica, pregnanta, emotiva…Aceasta este, in fapt, tendinta fundamentala a colectionarului salvat din holocaust: culoarea palpabila, expresia necosmetizata!

Colectia Merzbacher, una dintre cele mai remarcabile din lume, reprezinta o victorie a spiritului uman. Artistic si personal. Multa vreme tinuta in secret, a devenit publica in 1998 cind a fost prezentata la Muzeul Israel din Ierusalim , la a cincizecea aniversare a statului evreu. A fost vizitata de sute de mii de oameni… A urmat recunoasterea internationala. Expozitii in Japonia, in Anglia, in Elvetia, in Statele Unite, pretutindeni….

Dr. DOREL  SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s