MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „Armand Beraru (a picta cu lumină)“

Cind a implinit 75 de ani, Armand Beraru si-a sarbatorit  aniversarea invitindu-si admiratorii la o expozitie de fotografie atistica intitulata „Cu privirea spre viitor”.

Faptul in sine ar trebui sa fie suficient pentru a-l caracteriza: un om optimist, energic, intreprinzator, indragostit cu pasiune de arta fotografica. Un om pe care se pare ca virsta nu-l preocupa de loc.

 

Cei care il cunosc afirma ca dumnealui nu se desparte niciodata de aparatul cu care reuseste sa fixeze imaginile. El nu cauta in mod special subiectul, in fapt se lasa mereu condus de curiozitate si cucerit de inedit.  Il intereseaza armonia formelor, descopera particularitati surprinzatoare la obiectivul pe linga ceilalti trec indiferenti si daruieste semnificatii remarcabile  lumii. O lume larga pe care o vede cu ochiul sensibil  (si sensibilizat) si o „povesteste” celorlalti fara cuvinte, intr-un limbaj particular, al lui.

 

Aceasta pasiune, care-l insoteste de vreo patruzeci de ani, s-a materializat in numeroase expozitii. Armand Beraru expune in primul rind la Haifa, urbea in care locuieste, dar si in alte multe orase din Israel, precum si in Germania, Austria, Romania  (e membru activ in Asociatia fotografilor artisti romani), Serbia, Rusia, Slovacia, Ungaria, si chiar in Japonia indepartata. Subiectele lucrarilor sale sint multiple si numeroase, incit pot fi grupate pe sectiuni: arta, portrete, natura statica, reflectii, tirguri si piete,  localitati din Israel, turism pe glob, natura si ecologie… Dar fixeaza in nemurire si amintiri nostalgice precum si  tragismul urmelor lasate de holocaust. Fotografiile care nu se incadreaza tematic in nici o categorie, sunt si din acestea, isi gasesc locul sub titlul „diverse”.

 

Nu ma voi referi aici despre tehnicile folosite de Armand Beraru in fotografie, ma intereseaza bineinteles partea estetica. E locul sa remarc priceperea de a surprinde gestul si miscarea, adaincimea perspectivei,  de a valorifica subtilitatile luminii si ale umbrei, de a strecura pe nesimtite culoarea, sublimindu-i  farmecul . Beraru are simtul compozitiei, textura fotografiilor sugereaza nu o data  picturile in ulei sau pastelurile.

Fotografiile sale sunt imagini surprinse frontal. Ele se transforma, la urma urmelor, intr-un dialog direct cu realitatea imediata careia  artistul fotograf ii descopera nu numai latura umana, ci si povestea care se ascunde in intimitatea ei.

 

Dr. DOREL SCHOR

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s