MONITOR CULTURAL * on-line

~Dorel Schor: „ Jacob Tichman – un limbaj grafic original“

 Cind ne-am intilnit, Jacob Tichman mi-a fost prezentat ca pictor si grafician. Mai apoi, discutind, am aflat ca scrie proza si ca dupa una dintre nuvelele lui s-a pus

in scena un spectacol de teatru si se turneaza un film. Proiect in care sunt implicati cineasti din Statele Unite, Israel, Moldova , Ucraina si Rusia… Numai ca dumnealui este si doctor in economie, specialist in management,  membru in consiliul director al unei importante companii internationale si directorul unei fabrici moderne la… Chisinau ! 

 Jacov Tichman este membru in Consiliul Economic de pe linga primul ministru al Republicii Moldova si a primit timp de sapte ani consecutiv titlul de „businessmanul anului” conferit de primaria Chisinau. Dumnealui se afla la cirma Asociatiei comunitatilor evreiesti din Moldova si este unul din fondatorii Congresului Evreiesc.

Cei care il cunosc bine afirma ca este modelul omului de afaceri corect, niciodata implicat in combinatii dubioase, iar  consumatorii de arta gasesc in persoana sa un interlocutor de o cultura vasta. El personal crede ca Arta si Cultura sint fundamentul Economiei, desi eu personal as intoarce datele problemei… Oricum, am inteles ca acest  om de afaceri, pictor, scriitor si acum producator de film, este considerat o figura pregnanta in viata culturala din Moldova.

 In arta sa, Jacob Tichman ne propune un limbaj grafic original in care se vede, din nou, spiritul sau  novator, de interprinzator . Desenul lui e figurativ dar bogat in metafore profunde. El surprinde o lume materiala in care exista instabilitatea psihologica a climatului actual. Continutul semantic si curajul viziunii mobilizeaza atentia privitorului mai mult decit fondul artistic. Tematica este diversa , reflectind uneori preocuparile sale de baza, profesionale, sociale, chiar si cea de bunic. Tichman este grav si meditativ in serialul dedicat holocaustului, nostalgic si emotiv in ciclul  profesiilor eveiesti, ironic si intelegator cind se ocupa de miturile contemporane sau de copilul „modern”.

 Ca si in profesia sa de baza, artistul plastic  are curajul unor decizii neformale. Fapt constatat uneori in culoarea aleasa, alteori in atmosfera surrealista, in expresia personajelor, in solutiile amuzante sau neasteptate .Conditia umana fixata in caruselul vietii – se pare ca este substanta proiectului pe care si-l propune acest personaj deosebit si interesant care este el insusi, omul Jacov Tichman.

Dr. DOREL  SCHOR

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s