MONITOR CULTURAL * on-line

~Dan Brudaşcu: „Cinematografia şi revizionismul unguresc“

După cum se ştie, unele cercuri politice de nostalgici revizionişti de la Budapesta au întreprins, după 1990, tot felul de acţiuni pe teritoriul României, urmărind fie declanşarea unor conflicte interetnice, asemenea celui de la Târgu Mureş, din martie 1990, fie pentru a aduce atingere demnităţii noastre naţionale: organizarea de manifestări strict legate de zilele naţionale ale Ungariei etc., ca şi cum teritoriul transilvan, unde ele se desfăşoară cu predilecţie, ar fi în continuare parte a odiosului imperiu dualist austro-ungar, ridicarea de monumente pentru o serie de criminali odioşi, care au ucis zeci de mii de români, precum şi altele.

Cercurile extremiste ungureşti, beneficiind de concursul a numeroase cozi de topor din rândul cetăţenilor români de etnie maghiară, au în vedere şi alte astfel de acţiuni, inclusiv unele violente, pentru ca, în consens cu obiectivele politice de refacere a Ungariei Mari, să poată ulterior urla în toată lumea că în România ungurii sunt nedreptăţiţi şi chiar agresaţi de români. În ultima vreme, după ce actualul preşedinte al Ungariei l-a pus în locul său de vicrepreşedinte al Parlamentului european pe extremistul Tokes Laszlo, astfel de acţiuni sporesc cva număr şi diversitate.

Recent, publicaţia clujeană on line Napoca News, publica următorul apel disperat al unui locuitor al satului Valea Drăganului:

Ma numesc ****** ******, tocmai am aflat ceva foarte şocant, eu locuiesc in Valea Drăganului Jud. Cluj; aici ungurii au făcut o mulţime de crime şi ne-au badjocorit, după aproape 100 de ani ungurii s-au reîntors pe frumoasele meleaguri ale Văii Drăganului pentru a face un film, cu actori unguri, despre “rivalitatea dintre maghiari si Români”, desigur în film vor castiga ungurii.

Ceea ce a fost mai şocant pentru mine a fost umilinţa pe care ne-o aduc după ce au facut în trecut şi explicatia pe care am primit-o de la un ungur, care colecta semnături pentru a înscena o nuntă, la întrebarea mea “de ce vreţi să filmaţi tocmai în Valea Drăganului?” el a răspuns “pentru că este pământul nostru”.

Cred că acel film va fi o umilinţă pentru toţi Românii şi mai ales pentru locuitorii Văii Drăganului.

Eu singur nu pot face efectiv nimic împotriva lor, dar dacă suntem toţi uniti putem face chiar şi imposibilul, vă rog daţi-mi un raspuns.

După cum se poate vedea „cineaştii unguri” în cauză sunt interesaţi să mai dea o palmă istoriei şi adevărului. Ei sunt interesaţi să scoată în evidenţă „rivalitatea dintre maghiari şi români”. Cu alte cuvinte ar dori să ofere motive suplimentare spre a perpetua tensiuni şi neînţelegeri în spaţiul transilvan.

Aşa zisa cinematografie ungurească a mai realizat în România, după 1990, tot felul de filme mincinoase, în care, sfidând adevărul, au promovat o imagine aberantă despre această ţară şi despre poporul român.

După citirea acestui apel, am considerat potrivit să mă deplasez la faţa locului spre a vedea despre ce era vorba. Mi-am pus întrebarea: De ce Valea Drăganului? Este o localitate unde în prezent nu locuieşte nici un cetăţean român de etnie maghiară. Cu alte cuvinte, nu s-ar justifica un astfel de demers, fiind, practic, imposibil ca, într-o localitate fără unguri, să poţi vorbi despre „rivalitatea” dintre unguri şi români.

Am aflat astfel că nişte tineri jegoşi din Ungaria s-au plimbat din casă în casă propunând multor localnici să accepte rolul de figurant în viitoarea peliculă cinematografică. Aceştia însă nu au oferit celor în cauză o idee clară despre scenariulo filmului, dar nici despre scenele în care era nevoie de ei ca figuranţi. Majoritatea interlocutorilor mei erau convinşi că se urmăreşte mistificarea istoriei.

Un localnic, în vârstă de 96 de ani se gândea că, probabil, aceşti cineaşti unguri au ales Valea Drăganului spre a spăla în acest fel o parte din crimele săvârşite de militarii unguri, incitaţi de groful Urmanczy, care, la sfârşitul primului război mondial, îi uciseseră tatăl, doi unchi şi alte circa 20 de rude apropiate. După ce s-a dumirit, din explicaţiile date de un reputat istoric clujean, care m-a însoţit în deplasarea la Valea Drăganului, a scuipat cu năduf şi a blestemat, spunând: „Apăi, atunci, să nu le ajute Dumnezeu!”

Acei tineri jegoşi, după cum i-au caracterizat majoritatea interlocutorilor noştri, au promis celor ce vor accepta rolul de figurant, importante sume de bani şi alte avantaje, cu condiţia de a face şi spune ceea ce le vor dicta ei. Fără a da, însă, absolut nici un fel de alte detalii.

„E clar, spunea o profesoară pensionară, că se pune la cale ceva murdar”.

La această concluzie am ajuns şi noi, în urma discuţiilor avute cu mulţi localnici. Ca să-şi poată susţine tezele şi afirmaţiile revizioniste şi anti româneşti, aceşti cineaşti jegoşi, care au avut tupeul să-şi motiveze optarea pentru această locaţie cu o sintagmă din repertoriul extremismului şovin, iredentist şi revizionist unguresc, ipochimenii ţin cu orice preţ să fie prezenţi figuranţi români.

După ce ne-au furat folclorul, au luat din târguri[1] şi iarmaroace din Ardeal mii de costume populare, obiecte de ceramică, ţesături etc., iată că acum aceşti pui de năpârci sunt gata să dea o nouă palmă pe obrazul poporului român.

Nu aş vrea să se uite că astfel de tentative şi atacuri iredentist revizioniste au loc în anul în care se împlinesc 70 de ani de la odiosul Diktat de la Viena în urma căruia, prin cedarea unei părţi din Nord-Vestul României Ungariei horthyste au fost posibile înspăimântătoarele crime de la Ip, Trăznea, Huedin şi pe întregul teritoriu transillvan ocupat, astfel încât până şi un autor ungur a vorbit, încă din 1941, despre „Golgota Transilvaniei”.

Mai nimerit ar fi fost ca acum, în luna august, profitând de sesiunea extraordinară a Parlamentului României, noul preşedinte al Ungariei să fi cerut permisiunea de a veni la Bucureşti spre a cere iertare poporului român pentru milioanele de români ucişi mişeleşte de unguri de-a lungul istoriei, inclusiv în timpul celui de-al doilea război mondial. O serie de conducători de state, inclusiv cancelarul german sau fostul preşedinte rus, au cerut public iertare popoarelor care au avut de suferit din partea statelor respective. Dacă ar face acest lucru, noul preşedinte al Ungariei ar demonstra că şi clasa politică a ţării sale a ajuns la gradul de civilizaţie şi responsabilitate al altora, fiind capabili să-şi ceară scuze şi să-şi asume răspundderea faţă de crimele săvârşite în timp de statul pe care-l reprezintă.

Mă îndoiesc, însă, că preşedintele Ungariei sau vreo altă înaltă oficialitate de aici este capabilă de un astfel de gest. Acum sau în viitor!

Revenind, însă, la preconizatul proiect cinematografic revizionist, solicit în mod neechivoc tuturor forurilor române abilitate să acţioneze, în conformitate cu legea, spre a nu tolera această nouă manifestare şovină, antiromânească.

Este de dorit, cred eu, să intervină instituţiile abilitate prin lege, decât să se dea prilej de manifestare unor manifestări individuale, necontrolate, care, ulterior, ar putea fi exploatate de cercurile revizionist revanşarde de la Budapesta şi de aiurea. Pentru că s-ar putea, văzând despre ce e vorba, ca o serie de cetăţeni români demni, cu mândrie naţională, să acţioneze şi să nu permităp umilirea lor şi a poporului lor, nici proferarea de minciuni şi neadevăruri faţă de trecutul nostru naţional.

DAN BRUDAŞCU


[1] Am fost, ani la rând, martor la astfel de situaţii, în special la târgul de la Negreni, judeţul Cluj. Diverşi turişti unguri cumpărau, fără să se târguiască la preţ, cantităţi impresionante de costume şi ţesături populare specifice zonelor Sălaj, Apuseni, zona Crişului Repede etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s