MONITOR CULTURAL * on-line

~Corneliu Stoica: „Simona Soare – Călătorii într-o lume posibilă“

După manifestări individuale organizate la Bucureşti (2001), Berlin (2005, 2008, 2009) şi la Nelimarkka Museo, Finlanda (2007), pictoriţa şi graficiana Simona Soare, originară din Galaţi, dar care trăieşte în capitala Germaniei, şi-a deschis o expoziţie personală în Sala „Ioan Simion Mărculescu” de la Muzeul de Artă Vizuală (curator, sculptorul-muzeograf Alexandru Pamfil). Ea a cuprins peste 50 de tablouri de grafică şi pictură, precum şi fotografii ale unor lucrări de performance realizate de artistă în Germania şi în Finlanda.

Pentru cine nu o cunoaşte pe Simona Soare, iată câteva coordonate biografice. S-a născut la 1 august 1979, în Galaţi. A absolvit Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din localitate (1999) şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Artă Decorativă şi Design, secţia Artă Monumentală, clasa prof. dr. Marilena Preda Sânc, promoţia 2003. Între 2003-2004 a beneficiat de Bursa Erasmus la Kunsthochschule Berlin Weissensee, Berlin, Germania. Din octombrie 2004 a devenit studentă la Universität der Künste (UdK), Berlin. Masterat în arte plastice în cadrul Institut für Kunst im Kontext, Berlin (2007). Din august 2005 este referent cultural în cadrul UdK, Berlin (Universitatea Artelor). A participat la mai multe expoziţii de grup şi colective din Galaţi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Franţa, Spania, Finlanda, Anglia şi S.U.A. Împreună cu Marta Jecu a realizat în 2006 proiectul „Fluidic”, ce a cuprins organizarea unor expoziţii în Berlin şi Bucureşti prin care s-a urmărit abordarea ludică a unor tematici politico-sociale. Este deţinătoarea mai multor distincţii: 2003-2004, Bursă de stat pentru rezultatele universitare remarcabile, Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti; Premiul I pentru grafică, UNIFEST, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti; Bursa Asociaţiei „Solleil de l’est” constând într-un sejur de o lună pentru documentare şi creaţie în Franţa şi Spania; 2003-2004, Bursa Erasmus pentru studii la Berlin; 2006-2007, Bursă din partea Fundaţiei „Rosa Luxemburg”; 2007, noiembrie-decembrie, Rezidenţă de artist la Nelimarka Museo, Finlanda.

Lucrările expuse la Galaţi ne-au dezvăluit o artistă cu un discurs plastic original, o desenatoare şi o coloristă sensibilă, preocupată să creeze un univers imagistic fabulos, în care elementele reale convieţuiesc alături de cele fantastice. Formele discret caligrafiate, uneori de o evidentă stranietate asociativă, încheagă naraţiuni cu ecou de basm sau fac aluzie la aspecte ale vieţii cotidiene. Artista creează o lume în care totul se petrece la nivelul imaginarului şi al posibilului. Ea însăşi declară în prefaţa catalogului expoziţiei: „Lucrările mele de artă deschid un nou univers, o lume iluzorie unde imposibilul devine posibil, parcurgând o excursie vizuală”.

Pornind de la basmele care i-au încântat copilăria şi i-au fertilizat fantezia, de la amintiri păstrate de memoria afectivă, dar şi de la tehnica narativă întâlnită în iconografia românească religioasă şi în miniaturile medievale orientale, ea compune un univers în care domneşte o atmosferă de poezie şi mister. Spaţiul plastic al lucrărilor este populat cu motive antropomorfe, zoomorfe, avimorfe, fitomorfe, cosmice. Alături de acestea apar altele cu semnificaţii simbolice: construcţii labirintice, cetăţi cu acoperişul turnurilor în perspectivă inversă, scara, treptele, sipetul pentru comori, mănuşa plutitoare, scaunul, masa, uşa, peria magică, mătura fermecată, lampa lui Aladin, părul hrănit cu electricitate etc. În aceeaşi compoziţie sunt asociate imagini dintre cele mai diferite. Dragonii şi şerpii pot sta alături de un cerb paşnic ipostaziat în postura unui Sfinx, de peşti sau de fluturi fragili. Păsări stilizate străbat văzduhul. Alte vietăţi iau înfăţişări suprarealiste. Uneori ele sunt supradimensionate, alteori sunt minuscule încât abia se observă. Aceste motive sunt reluate în mai multe variante, de fiecare dată însă în noi structuri, în noi organizări compoziţionale şi coloristice. Un ciclu de gravuri se intitulează „Cine a furat luna?”. Un altul a fost denumit „Călătorie în aventura albastră”. Mai multe stampe sunt grupate pe mari panouri, la fel ca în benzile desenate, sub titulatura de „Poveşti”. Alte lucrări poară titluri ca „Realitate versus Paradis”, „Tentaţie”, „Oraşul”, „Veneţia”, „Teatrul vieţii”, „Tunelul”, „Castelul zburător”. Fermecătoarea poveste a lui Lewis Carroll „Alice în Ţara Minunilor” i-a prilejuit, de asemenea, plăsmuiri grafice pline de candoare şi subtile înţelesuri. Adesea, elementele geometrice (pătratul, cercul, dreptunghiul, triunghiul, prisma, trunchiul de piramidă, cubul) sunt predominante în gravurile executate în acvaforte şi acvatinta. Planurile se intersectează, se succed sau sânt înscrise unul în altul. Linia desenului este de mare fineţe, orchestraţia petelor de culoare este făcută cu  deosebit rafinament.

Tablourile de pictură expuse sunt de mari dimensiuni şi ilustrează  genurile: natura statică („Cireaşa uscată”), portretul („Vânzătoarea de seminţe”) şi peisajul („În drum spre eleşteu”, „Grădina bunicii”, „Grădina vecinului”). Culorile sunt mult mai intense şi strălucitoare, iar formele înscrise în spaţiul plastic emană căldură, poezie şi optimism.

Aflată  pentru prima oară cu o expoziţie personală în oraşul său natal, Simona Soare a făcut dovada unei artiste talentate, laborioase, inventive, pentru care, aşa cum însăşi mărturiseşte, „povestirea prin vizual câştigă o importanţă plină de semnificaţie simbolică”.

CORNELIU STOICA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s