MONITOR CULTURAL * on-line

~Corina Kiss: „Mirela Ungureanu-Biser – O dovadă a performanţei vocale“

Născută la Braşov (iunie, 1977) într-o familie de muzicieni cu ambiţii şi talente muzicale deosebite, Mirela Ungureanu-Biser “calcă” pe drumul muzicii deja de la început.

Într-o casă unde de dimineaţa până seara târziu se studia şi se ţineau ore de pian, clarinet şi teoria muzicii, micuţa Mirela şi-a petrecut întreaga copilărie. Deja de la vârsta de un an jucăriile ei erau creioanele, caietele de muzică, partiturile de pian cu poze şi pedalele de la pian. Deseori, de la vârsta de trei ani stătea lângă pian şi asculta cum cântau fraţii ei mai mari.

Absolventă a Liceului de muzică “Tudor Ciortea” din Braşov la secţia Canto, nu numai că a îmbrăţişat şi a iubit arta cântului ca şi sora ei mai mare (mezzosoprana de excepţie Mihaela Ungureanu-Binder – Staatsoper Wien), dar a studiat de la vârsta de 19 ani în America cu bursă întreagă la West Virginia Wesleyan College, clasa profesorului William Whitesides, masteratul absolvindu-l la fel ca şi facultatea cu “Magna cum Laude” la Southern Illinois University (cu bursă integrală), la profesoara Jeanine Wagner, urmând cursuri de perfecţionare în arta cântului cu solişti de renume ai Americii: baritonul Luis Ledesma, soprana Kallen Esperian şi Prof. Carolyn Cansler.

Apreciată de fiecare dată de profesorii ei nu numai pentru calităţile vocale, ci şi pentru dovada performanţei vocale, Mirela Ungureanu-Biser se dezvoltă de la registrul de mezzosoprană până la cel de soprană lirică cu o felxibilitate remarcabilă.

Soprana Mirela Ungureanu-Biser impresionează printr-o voce frumoasă, fiind mereu într-un progres real, dar nu este de lăsat deoparte talentul ei actoricesc de care cântăreţii de astăzi au atâta nevoie, mai ales în lumea americană unde trăirile artistice puternice şi emotive sunt aduse pe scenă printr-o modernizare actuală a teatrului liric, cu argumente regizorale reale.

Mirela Ungureanu-Biser a cântat pe mai multe scene ale Americii (West-Virginia, Florida, California, New York, etc.) astăzi fiind des pe scena Operei din Memphis, prezentând un repertoriu vast de la operetă până la opere (Turandot, Macbeth, etc.), fiind o cântăreaţă modernă care se adaptează jocului actoricesc de senă actual, pe lângă vocea pe care o are.

“În lumea operei americane e căutat modernul, flexibilitatea actoricească a cântăreţului, noul spectacol al partiturilor vechi şi noi, însoţit de regie, decoruri, costume şi un joc de scenă nou. /…/ Sunt sigură că viitorul operei va fi actoria, altfel publicul va asculta opera preferată acasă în fotoliu cu ochii închişi, o înregistrare CD preferată. Solistele de operă a generaţiei mele, au înţeles deja că, să arăţi bine şi să fi actriţă cu o voce frumoasă a devenit ceva normal. America şi-a format deja un nou ideal al operei şi anume: aşteaptă să aduci cu tine pe scenă frumuseţe, inteligenţă, talent şi voce!” (Mirela Ungureanu-Biser)
25.mai.2009

Dr. CORINA KISS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s