MONITOR CULTURAL * on-line

~Cezarina Adamescu: „Iniţiativă culturală: Povestitorii de pe strada Domnească, bere la metru şi poezie la kil la terasa «Fani Tardini»

E vremea fierberii mustului în poloboace neîncăpătoare. Se apropie şi ziua recoltei, când gospodarii îşi adună bucatele în cămări şi se bucură. Prilej de cinstire a  megieşilor şi a rubedeniilor, dar, mai ales, de a dovedi tuturor cât de vrednici au fost peste an. Aprind câte un rug de loazbe uscate şi urmăresc câte o noapte întreagă trosnetul lemnelor şi poveştile scânteilor care pocnesc precum artificiile, muşcând cerul cu limbile lor şerpuitoare. Şuierul spuzei desenează fantasme. Ce să facă însă, citadinii care nu prea au parte de astfel de festinuri ale mustului, pastramei, mititeilor, berii şi voii bune iscată de belşugul anotimpului minunat?  Se adună şi ei, pe unde pot – la banchetul poeziei şi al muzicii şi gustă deliciile artei care e generoasă pentru  tot natul. Binecuvântate ceasuri!

O astfel de  iniţiativă admirabilă a avut de curând Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi în colaborare cu „Atelierele de lectură ale poetei  Angela Baciu”-personalitate de excepţie a culturii gălăţene, de fapt, animatoarea acestor încântătoare întâlniri dintre poeţi, scriitori, artişti plastici, actori şi orice om care iubeşte cultura, îndeobşte.

Manifestarea a avut loc în aer liber, pe terasa „Fani Tardini”, la ceas de seară  şi la lumină de candele,  la mese de brad şi pe băncuţe de lemn, într-un decor feeric, numai bun pentru desfăşurarea în curgere lină a lirismului autohton şi universal. Un program splendid, destul de relaxant, lipsit de emoţiile scenei, ale sălilor de lectură, în care te pândesc obiective şi blitz-uri fotografice, camere de luat vederi,  microfoane, întreg arsenalul necesar  manifestărilor de răsunet.

La ceas de taină, apropiaţi în Spirit, oameni de cultură  şi artă şi-au unit sufletele la o ceaşcă de ceai ori de cafeluţă fierbinţi, cu aburi de  poezie, poveste, în acorduri de muzică de cafe-concert care a fost pe gustul tuturor.

Şi meniul a fost pe alese: de la sonete, rondeluri, haiku-uri, poeme epice, poeme clasice ori în vers liber, catrene, terţine şi, din nou muzică bună, cât cuprinde… Totul învăluit într-un abur de inefabil, iscat de neastâmpăratele muze. Ce  să adune poeţii şi povestaşii, de pe nesfârşitele câmpii elizee ale sufletelor lor neliniştite? Cuvinte…Metafore…Banchet de imagini ascunse îndărătul retinei şi care izbucnesc – la ceas de har –  în fapt de seară, mai dulci decât dorul, mai sărate ca sarea-n bucate, mai condimentate decât fripturile şi mai ameţitoare decât ambrozia sorbită din cupe de zeii trufaşi, cei cu patimi omeneşti…

Evenimentul s-a numit „Povestitorii de pe strada Domnească” – fiindcă, într-adevăr, ne aflam pe strada Domnească şi povestitorii sunt cei care colorează viaţa şi duc mai departe Cuvântul, îl împărtăşesc, îl cuminecă.

Şi vremea a ţinut cu noi. Eram doar în crucea echinocţiului, când ziua şi noaptea se egalizează, devenind de-o seamă. Plutea un aer blând peste grădină şi-n  densitatea lui se puteau zări siluetele prietenilor Grădinii, care, cu  mişcări hieratice, îşi pregăteau intrarea în scena lumii poveştilor de seară, în jocul de lumini şi umbre al câtorva reflectoare, al candelelor de pe mesele de brad… Stropi de rouă în vers, „flori de toamnă” care dau „fiori de toamnă” – cum poetic s-a exprimat cineva, explozii în căuşul memoriei…

S-au evocat personalităţi de marcă ale culturii româneşti şi universale, actori, poeţi care au trecut pe  aici ori au avut de-a face cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, începând cu patroana spirituală a acestuia, actriţa de renume mondial, trăitoare în secolul trecut.

Directorul teatrului,  fermecătorul actor Vlad Vasiliu, după un scurt cuvânt de bun găsit şi  încălzire a spiritelor (dacă  mai era nevoie!) a citit versuri din creaţia poetei Angela Baciu, un grupaj de vignete lirice din creaţia subsemnatei, intitulat „Lacrimi de mir” – din cartea  cea mai recent editată, precum şi din   creaţia  Danei Potorac.

Pe rând, cu pauze de sorbituri de cafea şi bere, şi-au desfăşurat graţiile Dana Vlad, redactor de emisiuni culturale, poeta Vali Crăciun, poeta şi traducătoarea Simona Frosin, poeta Speranţa Miron, poetele  Dana Potorac şi Diana Mănăilă-Mărăndici şi subsemnata, recitând ori citind din creaţiile proprii, ori ale altor confraţi de Poezie. Au mai fost prezenţi şi alţi scriitori şi poeţi gălăţeni care au preferat să privească şi să asculte. Şi bineînţeles, amfitrioana, poeta Angela Baciu.

Şi nu ştiu de ce-mi vine în minte un catren  propriu privitor la Întâlnirile de suflet dintre oameni de cultură care râvnesc prin arta lor, la nemurire:

Vom sta alături, tu şi eu,

Cândva, în veşnicie,

Suntem colegi de Dumnezeu,

De Duh şi Poezie…

O atmosferă încântătoare ce amintea de  cea a grădinilor de altădată (mai puţin mirosul de pastramă şi de mititei), unde se adunau cele mai sclipitoare minţi ale neamului şi-şi înfăţişau creaţiile în ochii miciţi de plăcere şi de aburul alcoolului, ai confraţilor literari. Aşa s-au născut nemuritoarele opere lirice şi epice…

Parcă la comandă, ca să intrăm deplin în atmosfera oraşului danubian,  s-a auzit de vizavi, de la Primărie,  melodia cântată la fanfară „Barca pe valuri” – din orologiul oraşului care puncta ora exactă.

Ştii ce înseamnă să fii fericit?” – recita actorul Vlad Vasiliu din versurile Angelei Baciu. „Să fii îndrăgostit e un miracol” – au răsunat precum un ecou versurile aceleiaşi poete rostite de îndrăgitul actor gălăţean.

Pizza în loc de pastramă, dar la fel de gustoasă  şi de îmbietoare stropită cu bere,  au condimentat momentul poetic susţinut de actor.

A fost alături de noi şi ne-a susţinut, oferindu-ne muzică bună,  ziaristul Claudiu Pamuc – gazda acestei manisfestări.

N-a lipsit o intervenţie a unei tinere, elevă în clasa a XI-a D la Colegiul Mihail Kogălniceanu, care a citit un scurt eseu intitulat: „Carenţe educative în familie”.

Cu sensibilitatea-i cunoscută, poeta Speranţa Miron şi-a citit câteva poeme.

Angela Baciu a făcut în continuare un apel să ne respectăm valorile iar în prelungirea  acestei idei, Dana Carmen Vlad  a evocat personalitatea actorului Ştefan Iordache – fiindcă luna aceasta, s-a împlinit un an de când acesta a plecat să joace cu îngerii. Fiindcă ne aflam în curtea unui teatru – s-a considerat necesar să se amintească despre marile personalităţi ale Teatrului românesc. Dana Vlad a relatat întâlnirea şi interviul dat ei de marele actor dar a subliniat calitatea umană a acestui gigant al scenei şi ecranului, plecat dintre noi de Ziua Crucii, fiindcă, a subliniat Dana, „s-a crucificat pentru artă”. La un an de la trecerea sa în nemurire, Ştefan Iordache, în această seară, la terasa „Fani Tardini” a primit aplauze la scenă deschidă de la Povestitorii de pe strada Domnească …

În acelaşi context spiritual, Angela Baciu a  amintit interviul realizat cu o altă personalitate universală, poeta Nina Cassian, născută la Galaţi, autoare a peste 50 de volume de versuri în limba română şi în alte limbi. Întrebând-o dacă are vreun regret, marea poetă Nina Cassian i-a răspuns că „n-a auzit niciodată glasul Păsării Dodo” şi „Nu a purtat niciodată rochie de mireasă”.

Apoi a evocat personalitatea lui Radu G. Ţeposu care-i mărturisea: „Cel mai mult are încredere în tineri”.

Discuţii calde, libere, fără emoţii, prieteneşti,confesive.

Tânăra poetă  şi traducătoare din limba franceză – Simona Frosin a recitat două poeme în ton cu anotimpul: Reflecţii tomnatice.

Din nou Angela Baciu a recitat câteva poeme din volumul Ninei Cassian „Spectacol în aer liber – O altă monografie a dragostei” –  din Antologia „Dunărea de Jos”, vol. I.

La rândul său, Dana Potorac a spus că „poeţii sunt povestitori de trăiri” şi ca atare, a citit un poem narativ intitulat „Drumul”.

Poeta Florina Zaharia,  redactor şef al revistei „Dunărea de Jos”, deşi nu a fost prezentă la întâlnirea aceasta a fost reprezentată de Angela Baciu, care i-a citit poemul „Eua” – din care am reţinut versurile: „Mă învârteam până când îmi izbucnea din burtă întunericul”.

Tânăra poetă Diana Mănăilă Mărăndici a citit câteva poeme admirabile, în stilu-i caracteristic.

În Grădina „Fani Tardini” – mai multe elemente disparate din decorurile unor piese, întregeau cadrul ambiental al acestui „Spectacol în aer liber” – vorba Ninei Cassian: un bust din bronz, scaune de epocă, într-o sculptură filigranată, havuze cu flori îmbrăcate-n papură, o pendulă veche, aplice de perete şi altele.

Angela Baciu a citit din creaţia sa, poemul „O doamnă în negru”.

„Un copil desculţ vinde porumb fiert”  – spuneau versurile ei cu glasul Femeii în negru. Femeia „are chip exotic, e frumoasă. Pare să aibă tot timpul din lume. Nu mai aşteaptă nimic. Sufletul ei e o rană, un destin. (…) Ce vârstă să aibă? Nu se ştie… – un poem remarcabil din volumul „De mâine până mai ieri, alaltăieri”.

Fiecare cu sine şi împreună, ascultau vrăjiţi, glasul cald, mângâietor şi deosebit de tandru al autoarei care se identifica eroinei sale.

Vali Crăciun a citit, la rândul ei, două poeme foarte frumoase.

Tot Angela Baciu l-a reprezentat la această întâlnire pe poetul gălăţean Mihail Gălăţanu – citindu-i poemul „Metastază la viaţă”.

Pe  zidul barului se putea citi cu litere destul de pronunţate: „Bărbatul e fericit când soţia bea”, – o glumă care i-a amuzat pe toţi.

Angela Baciu îşi aminteşte şi de poeta de notorietate mondială Nora Iuga, de versurile sale şi de fiul acesteia, Tiberiu Almosnino, fost prim balerin la Opera Română din Bucureşti, astăzi maestru coregraf în Bucureşti.

În încheiere, subsemnata a făcut un scurt Remember pentru cuplul de actori gălăţeni Lucian Temelie şi Stela Popescu Temelie. Actriţa a scris în urmă cu câţiva ani cartea autobiografică „Frunzele plâng toamna” – în care a evocat o suită de personalităţi ale Teatrului românesc.  S-a citit poemul „De pierdere” – în memoria neuitatei actriţe şi apoi, câteva sonete şi câteva rondeluri în coriamb.

Ca o  încununare a  acestui plăcut eveniment cultural gălăţean, s-au înmânat, prin bunăvoinţa poetei Angela Baciu, diplome pentru merite culturale deosebite, tuturor Povestitorilor de pe strada Domnească, aceasta fiind ediţia a I-a a manifestărilor de acest gen.

Să  sperăm că astfel de iniţiative vor prolifera, spre beneficiul spiritual al gălăţenilor şi nu numai, dar, al celor care îndrăgesc arta, poezia, muzica, frumosul şi binele urbei.
CEZARINA ADAMESCU, AGERO

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s