MONITOR CULTURAL * on-line

~Artur Silvestri despre arta lui Viorel Lăzărescu – cuvânt la vernisajul expoziţiei de pictură

         Aşa cum se înfaţişează în această a şaptea expoziţie personală, pictura lui Viorel Lăzărescu, unul dintre cei mai profunzi şi interesanţi colorişti ai noştri, culmea, din ceea ce se cheamă cu un termen întrucâtva birocratic “generaţie tânără”, reprezintă o retrospectivă a picturii pe care acest dăruit artist o practică de mulţi ani şi care este deja din toate punctele de vedere matură.

         Viorel Lăzărescu e, observă de îndată oricine, un excepţional colorist, un poet al penelului, cum se exprima cu penetraţie domnul Paul Rezeanu dar mai mult decât atât, este un om al naturii. Ce înseamnă un om al naturii la noi, la români? Unde, de fapt sentimentul apartenenţei la cosmic este foarte pronunţat. În definitiv oricare dintre artiştii români majori – şi Viorel Lăzărescu tinde să devină un astfel de artist –  ajunge la această percepţie a cosmicului care înseamnă natura care se recunoaşte şi o priveşte pe sine. Dar dincolo de această realitate antropologică de fapt inevitabilă, pictorul vădeşte o indiscutabilă originalitate. Natura lui nu este privită în cicluri de creaţie. Pictorul nu începe cu peisaje pe care le abandonează trecând la flori şi apoi la ştiu eu, compoziţii simbolice. Ceea ce vedeţi aici nu este rezultatul unor etape de creaţie succesive şi care deci să fie foarte bine definite în timp şi atât, ci este efectul unei stări de spirit continue care se exprimă în mai multe feluri, în mai multe configuraţii formale. Astfel stau la un loc emenintele picturi florale. Florin Lăzărescu este un florist cu totul excepţional, unul dintre cei mai inteligenţi pe care i-am întâlnit în pictura noastră de astăzi. Deci stau laolaltă aceste eminente reprezentări florale cu peisajele de sub Carpaţi, unele dintre ele cu totul remarcabile prin lumina de o puritate extraordinară, cu peisajele de Deltă, cu o scurtă şi interesantă încercare de a proiecta în simbolic o lume în care calul stăpâneşte aproape întreaga planetă. Pictorul lucrează deci în diferite game stilistice, dezvoltă diferite conţinuturi, nu rămâne la o singură manieră. Ceea ce unifică însă această pictură este o anumită amprentă stilistică. Sigur, este cel care face să se recunoască de la depărtare aceste picturi în care lumina este triumfătoare. Viorel Lăzărescu este un foarte bun pictor, unul dintre cei mai dăruiţi ca să spun aşa, unul dintre cei mai dăruiţi pictori ai luminii. Mai puţin evident în această sală, în care lumina este păgubită, trebuie să spunem, deci mai puţin evident că în aceste condiţii darul de a comunica lumina într-un mod care uneori ţine de magie mi se pare cu totul remarcabil în această pictură şi aceasta este amprenta stilistică ireductibilă.

         În ceea ce mă priveşte, deşi sunt iubitor de artă şi nu critic de artă, m-a şocat întâi şi-ntâi exact această lumină lăuntrică a tablourilor pe care le face Viorel Lăzărescu care este nu numai lumina spaţiilor şi nu numai lumina pe care pictorul o impregnează în ceea ce făptuieşte el, ci este şi o lumină care vine de dincolo de lucruri şi de dincolo de volume aşa încât nu este de neînţeles de ce de la peisajele cu ape moarte dar cu toate astea foind de vitalitate de undeva din dedesubturile Deltei Dunării, pictorul poate să treacă uşor la Veneţia cu lagunele ei care sunt invadate de vegetaţia amurgului. Este aceeaşi lume de ape de lumini care se răsfrâng şi pe care Viorel Lăzărescu ni le comunică în mod eminent.

         Nu avem decât să-i mulţumim pentru emoţia romantică se poate spune, da, într-adevăr, pe care pictura lui o conţine, o absoarbe şi ne-o întoarce nouă, celor care suntem îndrăgostiţi de frumos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s