MONITOR CULTURAL * on-line

~Andrei Vartic: „Gorilele din arhitectură“

Cine a permis construirea unui imobil aberant lângă casa Herţa, unde este amplasat, pe merite, Muzeului Naţional de Artă? O instituţie a statului responsabilă de arhitectura. Deci, un arhitect. Cine a proiectat această aberaţie arhitectonică? Tot un arhitect. Cine a impus o altă cumplită aberaţie arhitectonică pe locul fostei case a nobilimii, în spatele Catedralei din Chişinău? Tot un arhitect. Să nu fi văzut acesta că mizeria „operei” lui va scârnăvi tot fundalul natural al Catedralei, inclusiv cerul de deasupra ei? Poate nici n-a vrut să vadă fiindcă s-a supus fără cârtire dictatului politic şi banilor implicaţi în această urgisire a centrului Chişinăului.

Mai rău. Multor arhitecţi le este în cot de impactul negativ pe care î-l exercită arhitectura lor asupra sufletului cetăţenilor. Banul i-a făcut pe unii dintre ei, şi în primul rând pe cei care permit cu semnătura lor construirea unor imobile urâte, nu doar amorali, ci şi netalentaţi, vinovaţi de adevărate crime arhitectonice.

Tot în preajma Catedralei nişte arhitecţi hăbăuci au construit îmbulzeala de buticuri numită „Sun-city”, dotată şi cu o trecere pietonală hăbăucă peste strada Puşchin pe care nu trece nimeni. Acest urât centru comercial (împreună cu mai vechiul şi mai urâciosul „Gemenii”) este vinovat şi de uriaşele ambuteiaje care otrăvesc zi de zi inima civică a Basarabiei. Cui îi pasă de aceste ambuteiaje?

Dar casele new-moldovanilor? Care armonizare cu vechile zidiri şi cu natura? Care utilitate? Care secţiune de aur? Iraţionalitatea acestor case sfidează tot bunul simţ al arhitecturii lumii, sfătuită de Vitruviu (în „Despre arhitectură”) să înfrumuseţeze viaţa omului, nu s-o urgisească. Fantomele arhitectonice din zona Morii Roşii sau cele din Valea Morilor (dăm numai două pilde) transformă prostul gust arhitectonic în amoralitate publică. Cine le-a proiectat, cine a permis construirea lor? Întrebăm, fiindcă păcatul acestor „fantome” nu stă doar în bădărănia locatarilor, ci şi în cea a arhitecţilor.

În centrul Sorocii, unicul din oraşele provinciale basarabene care a mai păstrat farmecul arhitecturii medievale şi a celei de la finele secolului XIX şi începutul secolului XX, se află mai multe imobile splendide: fostul liceu „Regina Maria”, fostul liceu „Xenopol”, casa familiei Lunchevici (a unchiului marelui violonist S. Lunchevici) şi multe altele. Toate sunt păstrate într-un hal fără de hal. Dar nu doar aroganţa autorităţilor le urâţeşte. În curtea casei Lunchevici un arhitect de la primăria Sorocii a permis construirea unor gojineţe care strivesc şi casa distinsului sorocean, şi monumentul lui Ştefan cel Mare de alături. Tot la Soroca, în curtea vestitului colegiu agricol nişte arhitecţi au permis încă o aiureală ţigănească. Lângă rotonda de vis a cetăţii medievale tot ei construiesc asemenea epigonii arhitectonice că plâng în mormintele lor toţi pârcălabii Sorocii.

Gorilelor comuniste ale statului RM li s-au adăugat în ultimii ani gorilele cu diplome de arhitecţi. Or, dacă alegerile îi vor izgoni până la urmă pe primii, făcătura gorilelor din arhitectură va pustii încă multe secole sufletul necăjit al basarabeanul. Scuze, extraordinare primat Gorilla!

ANDREI VARTIC

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s