MONITOR CULTURAL * on-line

~Alexandru Nemoianu: „Despre «intrigă» şi formă“

De multi ani Parintele Cornel Todeasa  tipareste ,pe cheltuiala si cu  truda proprie ,publicatii cu numar de circulatie redus.

Subiectele acestor publicatii sunt felurite .

Parerile si opinile exprimate sunt ale autorului si  sunt oameni care sunt in acord cu ele si altii care nu sunt.Oameniii sunt de tot felul si au tot felul de pareri.Dar aici nu despre asta este vorba.

Ceeace este cu totul remarcabil la aceste publicatii este imprejurarea ca in forma si exprimare ele sunt aidoma publicatiilor romanesti din spatiul ardealo-banatic de la sfarsitul veacului al XIX-lea si inceputul veacului XX.Mai mult .Limba folosita apartine ,in fondul ei principal,aceleiasi radacini.Folosirea acelei limbi romanesti fermecatoare o credeam apusa si iata ca nu este.Iar aceasta imprejurare ma face sa cred urmatorul lucru.

Peste zece sau,hai sa zic,douazeci de ani,cand subiectele de „actualitate” abordate vor fi fost uitate de mult,iar „eroii”lor de mult vor fi uitate „oale si ulcele”, ce  va ramane va fi frumusetea literara a periodicelor pomenite.”Intriga”,careia ii dam cu totii o atata de disproportionata importanta,se va dovedi ca a fost doar un pretext ca vorba,cuvantul frumos ,sa se poata exprima,sa se poata intrupa.

ALEXANDRU NEMOIANU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s