MONITOR CULTURAL * on-line

~Alexandru Nemoianu: „Almăjeni pentru veacul al XXI-lea“

Cea mai mare parte a vacantei „romanesti” 2009 am petrecut-o in satul strabunilor mei,Borlovenii-Vechi,din Valea Almajului,in Banatul muntos.Reantalnirea cu acel loc ,pentru mine sacru, a fost ca de fiecare data coplesitoare emotional.

Este intalnirea cu vesnicia totdeauna egala siesi,ieri,astazi,intotdeauna.Nu este vorba de stagnare  sterila,este vorba de crestere necontenita in duh,din genune in genune si de inaltare constanta intr-un rost pentru totdeauna.

Reantalnirea cu prietenii si fratii de suflet,Ion Banus,Iuliana si Ianas Samption,Parintele Gheorghe Vlasie,Gheorghita si Sofica Boamba,Gavrila si Gheni Ianga,Pavel Garjoaba, copilasul Mihaita  si de fapt cu toti si toate din Borloveni,inclusiv cu Cioanca, a insemnat si in 2009 bucurie si prilej de a invata.

Datorita devotatilor  almajeni, a profesorilor dar mai alea prietenilor:Pavel Panduru,Iosif Bacila,Diacon Dr. Petrica Zamela in Toamna 2009 am avut cinstea sa fiua parte din mai multe actvitati culturale,conferinte si simpozioane, in Mehadia(unde am revazut pe vrednicul Primar Iancu Panduru,pe Costel Vlaicu,Iulica Lalescu si multi altii),Borloveni,Prigor,Bozovici,Rudaria(unde am intalnit corpul profesoral si pe Directorul Ioan Popovici si unde strasnica doamna Iustina Tunea ne-a omenit cu o exceptionala masa de pranz;un adevarat praznic) si sa fiu parte la o intalnire cu Viorel Roman in Baile Heerculane.

Aceste manifestari culturale au aratat ca in Almaj vibreaza si rodesc gand si statornicie,dragoste de Neam si de lege romaneasca.Dar mai ales am vazut ca in Almaj oamenii cresc in pricepere si ca, pastrand identitatea si mandria cneziala neschimbate ,sunt gata sa intre ,de la egal la egal,in veacul al XXI-lea.Iar acest lucru mi-a fost ilustrat de intalnirea,care a fost poate bucuria vacantei romanesti 2009,cu „maistorii” Nicolae si Calina Mercea din Rudaria.

Cei doi „maistori” ,cu exemplar profesionalism, au facut anume adausuri necesare la „casa Boldea”,casa strabunilor mei din Borloveni.Dar acesti doi oameni admirabili  s-au dovedit nu numai „maistori” priceputi,pe masura veacului XXI,ci si Almajeni exemplari.

Ei pastreaza o gospodarie prospera si sunt  fruntasi ai mandrei comene Rudaria(Eftimie Murgu).De la Calina am aflat ca ‘Rudarenii nu merg la piata cu produse”.O emotionanta dovada a constintei nobiliare,cneziale, a locuitorilor.

In mai toate felurile aceasta vacanta almajana 2009,intr-o Toamna superba si intr-un belsug al culesului exceptional, a fost pentru mine o bucurie binecuvantata si o noua descoperire  a „vaii miracolelor”.

ALEXANDRU NEMOIANU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s