MONITOR CULTURAL * on-line

~Pavel Panduru: „La Timişoara, Artur Silvestri ne-a adunat în jurul cărţilor sale“

În perioada 5-9 mai a avut loc târgul de carte Gaudeamus, în cetatea culturii bănăţene – Timişoara, în cadrul pavilionului expoziţional din Piaţa Unirii, alături de zecile edituri din ţară, a avut un stand şi editura Carpathia de la Bucureşti. În ziua de 8 mai 2010, la ora 1700, la standul editurii Carpathia au fost prezentate cărţile doctorului Artur Silvestri – savant enciclopedist.

Acum, Piaţa Unirii a unit sufletele participanţilor întru lumina lăsată de dr. Artur Silvestri prin opera şi faptele sale, devenind Altar al Cărţii.

Întâlnirea dedicată în întregime scriitorului Artur Silvestri a fost organizată de distinsa doamnă Mariana Brăescu Silvestri, soţia regretatului savant, fiind însoţită de doamnele Georgeta Dencu şi Maria Anghel. La reuşita manifestării şi-au adus contribuţia reprezentanţii Radioului Timişoara.

La întâlnire au participat câţiva zeci de scriitori, istorici, profesori, ziarişti şi preoţi din Timişoara, de la Focşani a venit poetul Ionel Marin şi din Caraş-Severin Vlaicu Costel şi Pavel Panduru.

Despre calitatea spirituală a cărţilor lui Artur Silvestri a vorbit scriitoarea Mariana Brăescu, arătând că ele luminează  totul cu lumina din lumina strămoşilor şi a marilor duhovnici, buni prieteni ai lui Artur Silvestri, scoţând în evidenţă energia potenţializată, energia de Creaţie, până la Forma Heratică. Despre luminătoarele lui fapte de cultură şi despre cărţi au mai vorbit scriitorii Ion Marin Almăjan şi Dinu Rachieru, Mariana Gurza, Veronica Balaj şi Florin Contrea. Discursurile au înfiorat auditoriul, făcând să trăiască momente divine, au creat în sufletele ascultătorilor o stare de tensiune sprirituală, făcând să intre în rezonanţă sufletele lor cu ale vorbitorilor şi, împreună, cu al lui Silvestri. Ei au fost un glas, o taină din „România tainică”, transmiţând iubire pentru autor şi pentru neam şi mândria de a fi român în acest spaţiu sacru.

S-a mai evidenţiat faptul că Artur Silvestri era posesorul unei solide culturi, fiind capabil să perceapă şi să explice cele mai recente şi complexe fenomene din viaţa culturală şi socială. Cu prietenia sa iubitoare, ne-a purtat de grijă permanent şi continuă să o facă şi de dincolo de stele. A fost un Mecena, protector şi sprijinitor al literaturii şi artelor, cel care cu cuvântul şi fapta a stimulat şi animat activitatea de luminare a satului, unul dintre cei mai buni dintre adevăraţii apostoli ai neamului. El a pătruns în veşnicie graţie harului său şi continuă să trăiască în lumea căreia i-a aparţinut, devenind pentru cei care l-au cunoscut un simbol al spiritualizării, al demnităţii şi iubirii, creând armonia dintre minte şi suflet ca cea din înălţimea Cerului. A ars ca o lumânare până ceara s-a topit, rămânând flacăra luminătoare în veşnicie.

Cred că Dumnezeu l-a vrut la El, deşi prea devreme. Probabil că  este demn să stea acolo sus. A fost omul care a dăruit totul pentru ceilalţi şi, poate, nu a primit cât merita. A trăit cât pentru trei vieţi, astfel că se poate vorbi despre „spiritul Silvestri”.

Noi, cei care l-am cunoscut şi iubit, am dori să-i ducem munca mai departe, la nivelul nostru, bineînţeles, ca, din planul superior în care s-a ridicat acum, să vadă continuitatea visului său. Binele pe care l-a făcut supravieţuieşte, acest bine este etern. Azi, noi culegem florile faptelor mântuitoare ale Omului Mare Artur Silvestri. Cărţile au fost distribuite gratuit şi au stârnit interesul participanţilor, epuizându-se rapid.

Mulţumim doamnei scriitoare Mariana Brăescu Silvestri şi o felicităm  în acelaşi timp pentru efortul ce-l face cu astfel de acţiuni care consolidează şi mai mult renumele şi prestigiul lui Artur Silvestri ca reprezentant autentic al culturii româneşti în lume.

Pentru viaţa exemplară şi faptele de cultură şi iubire se cuvine să ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru spiritul celui ce a fost pe Pământ prof. dr. Artur Silvestri.

Prof. PAVEL PANDURU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s