MONITOR CULTURAL * on-line

~Ioana Stuparu: Lansare de carte Artur Silvestri

Eveniment literar în după-amiaza zilei de 2 Prier, 2009: lansare de carte la Librăria Mihail Sadoveanu de pe Bulevardul Magheru, Bucureşti.

Faptă bună, spre neuitare.

Librăria a devenit deodată neîncăpătoare. Critici literari, istorici, scriitori, simpli cititori, cu toţii au fost mânaţi de dorinţa de a participa trup şi suflet la lansarea a două cărţi pe care stă scris cu litere mari şi bine vizibile, numele lui Artur Silvestri.

Titlurile cărţilor sunt: In memoriam Artur Silvestri- mărturii tulburătoare” – şi “Frumuseţea lumii cunoscut.Zile de neuitat” de Artur Silvestri.

Ambele cărţi au apărut la scurt timp după ce Artur Silvestri s-a mutat în grabă şi prea devreme în lumea Celor Drepţi. De realizarea lor s-a ocupat doamna Mariana Brăescu Silvestri, ajutată îndeaproape de o mână de persoane inimoase, printre care şi doamna Teodora Mîndru.

– In memoriam Artur Silvestri mărturii tulburătoare este o antologie ce cuprinde gânduri, sentimente, mărturii cu adevărat tulburătoare, ale unui număr de şaizeci de persoane, dintre multele care, într-un fel sau altul, personal sau virtual, l-au cunoscut pe Artur Silvestri – scriitorul, istoricul, filozof al culturii, iniţiatorul măreţului program al organizaţiei non profit Asociaţia Română pentru Patrimoniu (ARP), program ce a adunat într-un timp scurt şi într-un spaţiu luminos, împrejmuit cu căldură, o seamă de spirite, iubitori de cultură de pe întreg cuprinsul globului pământesc. Pe lângă aceste mărturii sunt publicate şi câteva dintre mesajele de condoleanţe primite în momente de grea tristeţe de doamna Mariana Braescu Silvestri, de la cei ce l-au iubit şi preţuit pe soţul ei Artur Silvestri.

Frumuseţea lumii cunoscute.Zile de neuitat” de Artur Silvestri, este, de fapt, un album, o bijuterie rară, alcătuită din 50 de nestemate literare, 50 de momente de o extraordinară sensibilitate şi frumuseţe sufletească, momente trăite de Artur Silvestri pe perioada a cincizeci de zile din ultima perioadă a vieţii domniei sale. Prin acest album, scriitorul Artur Silvestri ne-a permis să-i vedem sufletul, ne-a dat voie să-i pătrundem în chichiţa sufletului. Fiecare nestemată literară este însoţită de ilustraţii realizate de Vasile Cercel.

Cu emoţii în glas şi cu ochii plini de lacrimi, doamna Mariana Brăescu Silvestri povesteşte cum a luat hotărârea de a păstra la loc de cinste memoria soţului său Artur Silvestri, căruia, prin prematură “plecare” i-au rămas multe lucrări şi proiecte neterminate. Că dintre cele patru cărţi prinse în programul In memoriam Artur Silvestri a apărut deja una, “Mărturii tulburătoare”  lansată în momentul de faţă. Doamna Mariana Brăescu spune că se bazează foarte mult pe ajutorul persoanelor cu care a pornit la realizarea acestui proiect.

Doamna Teodora Mîndru, editor coordonator al cărţii In memoriam Artur Silvestrimărturii tulburătoare a povestit cum a lucrat la această carte, în echipa coordonată de d-na Mariana Brăescu.

Cuvinte de apreciere la adresa scriitorului Artur Silvestri, precum şi amintiri din perioada anilor tinereţii, când lui Artur Silvestri i se spunea “Micul Călinescu”, au rostit, de asemenea cu tristeţe în glas, distinşii oameni de cultură prof , critic literar Nicolae Scurtu şi prof univ dr.Nae Georgescu.

Scriitoarea Nastasia Maniu a povestit cum a devenit colaboratoare la revistele ARP.

Dl Alexandru Cetăţeanu a relatat cu mari emoţii că abia a sosit din Canada şi trecând pe lângă Librăria Mihail Sadovean a aflat de eveniment. Era sigur că spiritul lui Artur Silvestri l-a chemat, tocmai pentru a lua parte la lansarea celor două cărţi.

Scriitorul Geo Călugăru a dat citire unui acrostih compus pentru Artur Silvestri, de asemenea poeta Florica Gh. Ceapoiu i-a dedicat un sonet.

La rândul meu, în calitate de colaboratoare la revistele ARP, am spus câteva cuvinte referitoare la scriitorul şi prietenul tainic Artur Silvestri, precum şi la motivul cu care, după cum spunea Î.P.S. Antonie Plămădeală Mitropolitul Ardealului “ne-a adunat Dumnezeu aici”.

Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru deosebit, doamnei Mariana Brăescu fiindu-i alături cu toată atenţia şi dragostea personalul librăriei Mihail Sadoveanu. Cărţile lansate nu au fost de vânzare, ci au fost dăruite tuturor participanţilor. În afară de cele două cărţi lansate, în librărie au fost aduse şi alte cărţi scrise sau îngrijite,editate şi publicate de Artur Silvestri, la editura Carpathia Press, care făcea parte din proiectul ARP. Toate cărţile au fost dăruite, aşa cum Artur Silvestri proceda când era în viaţă.

Personal am toată consideraţia pentru iniţiativa doamnei Mariana Brăescu, şi, totodată pentru persoanele care îi sunt alături în susţinerea acestui proiect.

Cu multă răbdare, parcă respectând un ritual, doritorii de autografe au stat cuminţi la rând, iar doamna Mariana Brăescu Silvestri a respectat toate cerinţele, dovedind prin asta cât de mare este puterea pe care i-o dă Dumnezeu omului, atunci când e vorba de o faptă bună, spre neuitarea celor « mutaţi » de la noi.

Mulţumim!

IOANA STUPARU

2 aprilie 2009

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s