MONITOR CULTURAL * on-line

~George Roca prezintă – Ziua internaţională a poeziei la Baia Mare

Elevii şi profesorii băimăreni ai Şcolii generale nr. 18 au marcat  Ziua modială a poeziei într-un mod inedit. Au vorbit despre poezie, au audiat un recital de poezie şi au avut o întâlnire interactivă cu un scriitor maramureşean contemporan.  Evenimentul a fost organizat de profesoara Izabella Krizsanoszki, dirigintele clasei a V-a B a şcolii mai sus amintite, având-o ca invitată pe scriitoarea Angela Glodici din Baia Mare.

 Manifestarea a cuprins o scurtă incursiune despre ce înseamnă poezia în viaţa noastră de zi cu zi, succedată de un recital de versuri şi a avut ca scop creşterea interesului tinerei generaţii faţă de lectura de poezie şi cunoaşterea mai bună a scriitorilor contemporani.

În prezenţa Simonei Cosma, directorul Şcolii şi a zeci de elevi din clasele: a V-a B, VII A (diriginte prof. Aurelia Benea), a VII C (diriginte Maria Suciu), a VIII A (diriginte Melania Iederan), 11 elevi de clasa a V-a, respectiv  Andreia Buda, Voicu Babiciu, Cristina Vraja, Denisa Tibil, Daiana Danciu, Călin Bălan, Leo Leampăr, Alexandra Iurek, Cristina Dan, Daiana Zadic, Alexandrina Ionescu au recitat poezii din volumul „Surâsul primăverii” semnat de scriitoarea prezentă la această sărbătoare a stihurilor menită să atingă corda sensibilă a inimilor. Versurile s-au încadrat ca temă în perioada pe care o parcurgem, salutând cu bucurie şi optimism venirea primăverii.

„Ziua internaţională a poeziei este şi un prilej de edificare a noastră privind atât biografia cât şi lucrările publicate de invitata noastră Marina Angela Glodici. Domnia sa este autoarea  a opt cărţi, adică a şase volume de poezie (“Lacrimi stelare”, “Nu mă opri”, “Amo Christum”, “Sărbători în sfinţenie”, “Făclia de dor”, “Surâsul primăverii”) şi a două romane (“Durutele iubiri” şi Fericiri Pământene”)”, a subliniat prof. Izabella Krizsanoszki.

Tinerii au dat dovadă de un interes sporit faţă de lucrările poetei, primind-o cu multă căldură şi respect, apreciind deschiderea sufletească şi modul comunicatic al acesteia.

Răspunzând la întrebările puse de elevi, Marina Glodici a precizat: „Am început să scriu poezii de la vârsta de 12 ani şi am debutat abia după revoluţie. E foarte esenţial să ai talent şi să fii încurajat, dar munca perseverentă e un lucru extrem de important în atingerea destinului de a fi scriitor. Eşecurile nu pot fi decât nişte experienţe care trebuie să te fortifice şi să te facă mai puternic. De aceea trebuie să învăţaţi bine şi să nu uitaţi că limba română este o limbă dulce şi frumoasă prin care trebuie să ştiţi să vă exprimaţi corect şi frumos”.  

Printre noutăţile de ultima oră, asistenţa a fost informată că, de curând, a apărut “Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume Starpress 2011” scrisă de distinsa scriitoare şi jurnalistă Ligya Diaconescu şi publicată la Editura Fortuna. “Antologia cuprinde lucrările a 55 scriitori români atât din ţară cât şi din diaspora, poezie şi proză în limbile română şi engleză. Sunt onorată ca printre aceşti minunaţi şi importanţi oameni ai condeiului să mă aflu şi eu”, a precizat Marina Glodici.

În încheiere, poeta a recitat câteva poezii din volumele mai sus amintite şi a fost răsplătită cu multe aplauze şi flori. Aşadar, câtă armonie şi plăcere poate produce arta între oameni, indiferent de vârstă şi ce minunat e să cultivi din copilărie dragostea faţă de poezie care nu e altceva decât respiraţia cerească a sufletului pământean.

GR

Martie 2011

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s