MONITOR CULTURAL * on-line

~Elisabeta Iosif: „Revista Cetatea lui Bucur“

Mai întâi doresc să spun, că iubesc formula unei cărţi sau a unei reviste scrise sau primite prin internet, pentru că aşa  se poate înconjura pământul – dar şi pentru că noutăţile şi informaţiile  vin spre noi mai repede decât înainte.               

Şi totuşi…îmi place o carte ce are mirosul cuvântului şi al literei tipărite, devenind , în cele din urmă o religiozitate răsfoirea unei cărţi sau a unei reviste, pagină cu pagină, simţind în fiecare filă prezenţa autorului şi a erudiţiei sale. Aşa cred că e bine  şi pentru revista noastră, să fie  în formă apropiată de carte. Noi , toţi – cei care am dat acel tribut al costului dar şi al valorii prin scris şi imagine am simţit acest lucru. Şi …mi-am amintit ce a însemnat pentru cei dintâi o asemenea apariţie a cărţii. Este vorba de acele cărti sfinte pentru care erau gata să plătească un fel de “taxă de protecţie” sau “impozit   de toleranţă”, precum creştinii din Spania maură, din acea vreme. Se făcea distincţie  astfel între cartea cu foile legate (codice)  şi scrierea pe sulurile de pergament, ca simbol al tradiţiei învăţării.  Judecătorul faptelor, Isus -era adesea  înfăţişat cu o carte în mână.Să nu uităm, că în heraldică simbolul cărţii deschise era reprezentat prin emblemele centrelor universitare. În Piaţa San Marco din Veneţia exista un leu care ţine între labe o carte. Simbolul cărţii are aceeaşi  semnificaţie peste tot pe glob reprezentând  înţelepciune şi  învăţătură.

Aş dori ca cititorul nostru să găsească ceva ce îi foloseşte şi în revista noastră. Ea are forma unei cărţi  cu  dimensiuni mai mari şi sper că veţi  găsiţi în ea o idee care va interesează, o informaţie dintr-un colţ de lume, o mărturisire, ca o viaţă, un fragment de poezie sau un gând de speranţă.

ELISABETA IOSIF

2 aprilie, 2011

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s