MONITOR CULTURAL * on-line

~Elisabeta Iosif: „În lupta cu timpul – Revista Cetatea lui Bucur“

*CETATEA LUI BUCUR*, literatură, arte, carte

Se știe  că, omul nu se poate desăvârși singur prin propriile puteri. Iar scriitorul își conturează personalitatea nu numai prin educație și talent,  ci și prin prezența sa într-un mediu prielnic. Poate că la acest  lucru ar trebui să contribuie și o revistă de cultură. De literatură. Să creeze un climat, să asigure o anumită durată creatoare a literaturii unei perioade, fiindcă Timpul e mereu *dușmanul vigilent și funest*, cum îl numea Baudelaire.

De la acest deziderat  a pornit  și ideea  constituirii revistei *CETATEA  lui  BUCUR*. În octombrie, 2010  a numărat douăzeci de apariții. Omul de înaltă cultură, Artur Silvestri, care a dorit înființarea on-line  a revistei *Cetatea lui Bucur*, ca  parte din imperiul mediatic al revistelor Asociației Române pentru Patrimoniu, a gândit aș spune,  precum Lucian Blaga  în 1922 (Gândirea), ca un înțelept, care și-a zis: *Omul n-are suflet nemuritor, dar va avea odată. Va trebui să și-l creeze, căci altfel cum ar putea să cucerească Orionul sau stelele Găinușei?*… Și a adăugat o nouă stea  coroanei sale mediatice.

Colectivul redacțional și-a propus prezența unor autori de înalt nivel dar, încă de la început, să-i  promoveze și pe tinerii scriitori, debutanți sau nu.  Am să fac o prezentare a numărului  20 din  luna octombrie, 2010, unde se găsește  o exemplificare a celor susținute mai înainte. Aici  se află în prim-plan  o colaboratoare tânără a revistei, studenta   Laura Lucia Mihalca , poetă și pictoriță deopotrivă, prezentată într-o cronică de Elisabeta Iosif  și într-o filă de jurnal scrisă de Vasilica Ilie. Dar există și un autoportret. Debutul îl fac poeții Ioana Mihaela Fraiu și Laurențiu  Lacomchin. Nu lipsesc recenziile, cronicile de carte semnate de Cristina Ștefan, Cristian Neagu, Melania Cuc, Cezarina Adamescu, Adrian Botez, Elena Buică. În acest număr de Octombrie ne-am propus  să vă transpunem în atmosfera  anotimpului  prin  poemele de toamnă, semnate de Elisabeta Iosif, Valentina Becart, Valeriu Cercel, Cristina Ștefan, Ana Urma, Melania Cuc, Ionela Dobre. Iar proza poartă semnăturile Anei-Maria Bălaș și  Ioanei Stuparu. Nu lipsesc  eseurile, reportajele, însemnările, portretele și un autoportret, jurnalele de scriitor, rubricile Reviste culturale prietene , Cărți noi, Evenimentele lunii dar și informații despre antologiile revistei Singur, despre Concursul Literar Național Cetatea lui Bucur, Proiectul Ligii Scriitorilor Români pentru audio – book.

Vă invităm să citiți revista de Literatură, Arte, Carte *Cetatea lui Bucur*.

Ne-am   propus și ne-am dorit să ne adresăm cititorilor români de  pretutindeni. Deocamdată, să-i ascultăm sfatul poetului și filozofului Lucian Blaga: * În cele din urmă nici o viziune nu e definitivă – și privirile omului sunt un patrafir sub care lucrurile totdeauna vor mai avea o taină de spovedit*.

ELISABETA IOSIF, redactor șef

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s