MONITOR CULTURAL * on-line

~Elena Buică: „În spiritul frăţiei“

Fratii nostri de peste Prut ne trimit mereu semne in spiritul fratiei. In ziua de 17 septembrie, 2009, domnul Ovidiu Creanga impreuna cu colaboratorii revistei “Observatorul”, cenaclul “Nicapetre” si Teatrul “Tudor Musatescu” au organizat intalnirea cu remarcabilul om de cultura din Chisinau, doctorul în economie, omul politic, sociologul, maestrul al fotografiei artistice, autor a 10 volume in ultimul deceniu, Vasile Şoimaru, descendent al legendarilor Soimaresti din romanul lui Mihail Sadoveanu. Domnia sa ne-a adus cadou un splendid album-monografie care ne vorbeste despre “nemurirea neamului romanesc” cum spunea regretatul om ce cultura Andrei Vartic, album intitulat “Romanii din jurul Romaniei in imagini”. La intalnirea aceasta in spiritul fratiei au participat si multi basarabeni stabiliti in Canada.  Spatiul larg al frumoasei locuinte pusa la dispozitie de catre sufletul basarabenilor canadieni, aproape nonagenarul Ovidiu Creanga si fiica sa Luminita,  a fost un cadru cat se poate de potrivit, strecurandu-ne in suflet sentimentul cald ca ne aflam impreuna “acasa”.

Deschiderea a facut-o domnul director al Obsrvatorului, Dumitru Puiu Popescu prezentand cu caldura autorul si opera sa.   Luptator activ al miscarii de eliberare nationala si pentru unirea Basarabiei cu tara mama, suflet mare, Dr. Vasile Soimaru, alcatuind acest volum, a reusit sa-i faca lansarea la Chisinau, in mod simbolic, in ziua de 27 martie 2008, cand s-au implinit 90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu Romania. Gestul acesta isi gaseste explicatia in faptul ca  albumul este o vie marturie a luptei pentru unitatea spirituala si nationala a poporului roman. Splendidul volum de 272 pagini, cuprinde 850 de imagini ale romanilor aflati in afara granitilor Romaniei, album prefatat de scriitorul-patriot basarabean Vlad Pohila. Din dragoste pentru neam si tara, pentru  pastrarea si promovarea culturii, limbii si valorilor spirituale ale romanilor  din afara granitilor, a umblat neobosit mii si mii de kilometri, pe cont propriu  timp de cinci ani pentru a identifica si a scoate la lumina ipostaze din cultura si civilizatia romanilor, a  semenilor nostri, care si-au pastrat identitatea de romani. A surprins locuri de trai sedentar in diferite perioade istorice, imagini ale frumoaselor biserici, fantani, izvoare, curti, case, cranguri, portul, costume nationale, ziduri vechi, aspecte contemporane ale neamului romanesc asa cum se afla la ora actuala, dar si miscatoare frumuseti arhaice. A colindat multe sate sau colectivitati mai mari sau mici de romani aflat in Rusia, Ucraina, Nordul Bucovinei, Croatia, Valea Timocului(Bulgaria si Serbia), Albania, Grecia, Macedonia etc. si a facut ca in albumul sau sa locuiasca impreuna romanii aflati pretutindeni in lume. A fost  o munca titanica incununata se un succes remarcabil, o carte unica.

In studiul introductiv al volumului, autorul ne spune:„Trebuie sa recunosc din capul locului, ca atunci când m-am pornit cu aparatul de fotografiat la drum, in urma cu 5 ani nu mi-am imaginat ca voi parcurge atât de mult. Sunt fascinat de lucrurile pe care le-am vazut“. E prezent aici un intreg univers romanesc, e o carte care trezeste constiinta de neam, care se adreseaza adancului inimii si sufletului nostru, o carte in care emotiile te fac sa iti tremure vocea si mana cand ii rasfoiesti paginile.

Manat de dorinta informarii pentru a alcatui editia a doua a acestui volum, in lunile iunie-septembrie 2009, dr. Vasile Soimaru a facut iarasi un tur international din Caucaz până la Mările Ionică si Adriatică, apoi în Maramuresul Mic (Istoric), dar a  sosit si in Canada pentru lansări si intalniri cu romanii din tara adoptată. A poposit in Montreal unde a gasit o cumunitate de romani bine inchegata, a trecut si pe la Winnipeg, apoi a ajuns in localitatea Boian din provincia Alberta, la romanii popositi acolo la sfârsitul secolului al XIX-lea, din Boianul Bucovinei, cântat de Eminescu în Doina sa. La intoarcere, a poposit doua zile in Toronto de unde a plecat acasă cu frumoase impresii si ne-a dat si noua satisfactia intalnirii ca intre frati.

Pe masa, alaturi de o paine coaptă in casa de mana  amfitrionului casei, o paine mare,  asa cum se face in Basarabia, statea albumul-monografie, avand pe prima coperta Coloana infinitului lui Brancusi, iar pe coperta a patra harta Romaniei Mari, dar si o alta carte a sa “Poeme in imagini”. Autorul ni s-a adesat  in graiul dulce a moldovenilor, cu vocea blanda si calma, cu caldura si daruire, dar cu vibratie profunda.  A inceput cu un clip cu imagini semnificative din album, acompaniate de un cor de copii. Cantecul “Indemn la unire” compus de profesorul Aurelian Silvestru si interpretat de corul liceului “Prometeu” din Chisinau, avand ca solista pe Tămărica Costriţchi,  ulterior a devenit  “Imnul Nationalistilor Basarabeni”. Refrenul cu indemnul sau rascolitor “Hai sa ne ridicam si sa infaptuim unirea” a avut darul de a ne sclipi ochii in lacrimi.

Au fost multe momente emotionante, ca cel trait cand autorul  ne-a spus ca aceasta carte este un dar al basarabenilor pentru fratii din Romania sau oriunde s-ar afla ei. Au fost momente  de satisfactie afland ca elevii din tinuturile de peste Prut vorbesc intr-o limba romana foarte corect gramatical, cu accent specific limbii romane. Circuland carti in limba romana si patrunzand internetul pe scara mai larga, informatiile sunt mai numeroase si ei stiu acum in numar mare  adevarul istoriei neamului nostru.  O discutie ca aceasta i-a atins o coarda deosebit de sensibila domnului Ovidiu Creanga, care, lasand lacrimile sa ii curga in voie, ne-a vorbit despre dragostea fierbinte pentru fratii basarabeni, despre sprijinul pe care il acorda unor licee  de pe taramurile dragi ale nasterii sale, si chiar celor din Transnistria.

Am aflat multe amanunte despre felul cum a luat nastere aceasta pretioasa carte, despe viata basarabenilor tinuta in chingile comunistilor, depre eforturile pentru pastrarea identitatii nationale, dar si despre unirea cu Romania, asa cum crede ca este posibila, facand primul pas, acela de a intra in Uniunea Europeana.

Ne-a cucerit  sinceritatea si modul deschis de a ni se adresa. Vorbind de problemele cu care s-au confruntat locuitorii Basarabiei, in special eforturile pentru a-i deznationaliza, in conditiile in care nu aveau informatii despre tara mama, autorul ne spune: „M-am aflat şi eu sub influenţa propagandei sovietice de-a lungul anilor. Dar iată că timpurile s-au schimbat şi mi-am dat seama cine suntem şi de unde venim. Lucrarea de faţă este o răzbunare a mea personală împotriva regimurilor comuniste care au încercat să ne deznaţionalizeze„.

Discutiile care au urmat pe aceasta tema au fost vii, interesante si nu de putine ori cu lacrimi izvorate din adancul inimii. Toti vorbitorii au subliniat valoarea acestui album care este un emotionant omagiu adus tuturor romanilor si efortul titanic al autorului pentru realizarea lui.

Intalnirea noastra s-a incheiat mai uniti in spirit si in gand si am continuat discutiile in grupuri mai mici, la o gustare in care painea de pe masa si-a raspandit aroma si gustul alaturi de alte bunatati din bucataria recunoscuta a moldovenilor,  de un vinisor de pe acele taramuri.

Impreuna  cu felicitarile si multumirile pentru darul de suflet ce ni l-a facut,  i-am urat domnului Vasile Soimaru drum bun si mult succes in stradania de a scoate a doua editie si rugamintea de a duce calde urari de bine fratilor basarabeni.

ELENA BUICĂ

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s